Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan 1992. godine Kanada priznala nezavisnost države BiH

Preuzmite sliku

Kanada je među prvim državama u svijetu priznala nezavisnosti Bosne i Hercegovine i to 7. aprila 1992. godine.

– U danu kada obilježavamo 28 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti BiH želimo podsjetiti da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici – navodi u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada.

Dodaje se da se u kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori.

Iz Instituta navode da se u nekim kanadskim školama izučava genocid u Srebrenici. Kanada je proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U Kanadi se obilježava Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH i Svjetski dan bijelih traka.

Povodom 28 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države iz Institut za istraživanje genocida Kanada poručuju da će „ Bosna i Hercegovina i dalje biti nepokorena i ponosna država“ te da je „Kanada najbolji dokaz da uspješna BiH postoji i izvan Bosne i Hercegovine“.

– Na dan priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države iz Kanade šaljemo poruku našoj domovini i svijetu – mi imamo jednu domovinu, svi smo mi njeni sinovi i kćeri. Naša djeca koja rastu u Kanadi uče da ima zemlja Bosna i Hercegovina, njihova domovina i oni to dobro znaju – navode iz Institut za istraživanje genocida Kanada.

U saopćenju se podsjeća i na nedavnu državnu posjetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića Kanadi, te navodi da su „njegove riječi na akademiji u Torontu, podrška bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi i posebno susreti sa najvažnijim kanadskim liderima, još više unaprijedili i onako dobre političke i prijateljske veze dviju država“. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,