Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na dan zabrane: Aljoši Čampari ipak dozvoljeno da zapošljava po ugovoru o djelu

Preuzmite sliku

Federalna vlada jučer je objavila da je zadužila uprave, upravne organizacije, ustanove i druge federalne institucije i službe da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika do 31. marta 2017. godine. 

Iz ove odluke izuzeta su ministarstva.

 Niže dažbine

Također, Vlada je objavila da se to odnosi na zaključivanje svih ugovora o djelu, “osim u slučaju neodgodive potrebe, kada ove institucije ugovor o djelu mogu zaključiti isključivo uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH”. Istovremeno, Vlada je baš na jučerašnji dan odobrila federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari (SDA) da zaključi jedan ugovor o djelu, što nije prvi put u ovom mandatu.

Inače, saglasnost Čampari da u Ministarstvu upošljava ljude po ugovoru o djelu dešava se u momentu kada iz Porezne uprave FBiH stižu informacije da je u Federaciji ugovorom o djelu do početka ovog mjeseca bilo angažirano ukupno 267.475 osoba.

Inače, priliv zapošljavanja na ovu vrstu ugovora, na koje se državi plaćaju znatno niže dažbine, samo u novembru iznosio je 21.379, javlja Avaz.

Zakonski prijedlog

Vlada se jučer izjasnila o prijedlogu zakona o zabrani zapošljavanja članova uže porodice predsjednika i potpredsjednika FBiH i članova Vlade, koji je podnio federalni poslanik Dennis Gratz.

Prihvaćeno je mišljenje Federalnog ministarstva pravde da većina odredbi ovog zakonskog prijedloga nije u saglasnosti s Ustavom, kao i nekoliko zakona.

Gratz: Većina građana diskriminisana

“Očigledno je da se Vlada svjesno pravi naivna, jer je svima u BiH jasno da u praksi nemaju svi jednaka prava pri zapošljavanju i da je zbog nepotizma i korupcije apsolutna većina građana diskriminisana u odnosu na vrlo mali dio ljudi”, izjavio je Gratz u svojoj jučerašnjoj reakciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,