Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na bh. tržištu i dalje “kopije” proizvoda velikih brendova

Preuzmite sliku

Evropske institucije dogovorile su se da zabrane dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije, čime će potrošači u Srpskoj i BiH ostati usamljeno “ostrvo” s obzirom na to da će na naše tržište i dalje stizati “kopije” pravih proizvoda multinacionalnih kompanija.

Prema direktivi o kojoj su se dogovorili evropski zvaničnici, a koju još mora da potvrde Savjet Evrope i Evropski parlament, prehrambeni i neprehrambeni proizvodi u svim zemljama EU moraće biti jednakog kvaliteta. To do sada često nije bio slučaj jer postoji bezbroj primjera u kojima je ustanovljeno da su proizvodi u bogatijim, zapadnim zemljama znatno kvalitetniji u odnosu na istok Evropske unije.

Direktiva propisuje da će kazne za proizvođače koji budu imali proizvode različitog kvaliteta biti do četiri odsto njihovog godišnjeg prometa.

Hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan istakla je da je riječ o završetku petogodišnje borbe koja će kao rezultat imati jednak kvalitet svih proizvoda u cijeloj Evropi. Ona je navela da je istraživanje koje je sprovela sa Hrvatskom agencijom za hranu pokazalo da trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj ima niži kvalitet nego u Njemačkoj te da su, uprkos lošijem kvalitetu, znatno skuplji.

Iako u Srpskoj i BiH nisi rađena slična istraživanja, većina potrošača smatra da nas multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda i plasiraju nam proizvode znatno lošijeg kvaliteta.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da su sve zemlje regiona u proteklom periodu bile izložene “invaziji” proizvoda lošijeg kvaliteta.

– Hrvatska je nakon pet godina uspjela da se izbori za ravnopravan status s ostalim članicama EU. U dogledno vrijeme sigurno ćemo ostati uskraćeni za kvalitetnu robu, što je vječita borba na našem području. Tek kada potrošači počnu da “kažnjavaju” određene trgovačke lance tako što neće kupovati robu lošijeg kvaliteta, situacija će se promijeniti. Nije da mi ne znamo šta je kvalitet, ali imamo male plate i u skladu s tim kupujemo jeftinu robu – rekla je Marićeva.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević kaže za “Glas Srpske” da je kontrola tržišta najveći problem sa kojim se suočavamo s obzirom na to da na domaće tržište dolazi i roba spornog kvaliteta.

– Upravo je zato važno da utičemo na svijest potrošača da kupuju domaće proizvode jer na taj način jačamo domaću privredu, zadržavamo postojeća i otvaramo nova radna mjesta. Domaća roba je sigurnija i kvalitetnija, čemu svjedoči činjenica da često čujemo da sa tržišta bude povučena roba stranih proizvođača zbog zdravstvene neispravnosti ili nečeg drugog, a, sa druge strane, ne pamtim kada je neki domaći proizvod povučen sa tržišta – rekao je Blagojević.

“Nutella”
Jedan od primjera dvostrukih standarda je popularni namaz “nutella”. Istraživanje sprovedeno prije nekoliko godina pokazalo je da “nutella” na tržištu Hrvatske sadrži surutku u prahu i manji procenat obranog mlijeka u prahu, dok proizvod u Njemačkoj sadrži samo obrano mlijeko u prahu. Uočena je i značajna razlika u boji, konzistenciji, mirisu i ukusu proizvoda. (GlasSrpske)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,