Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Muškarac potpuno nag izveo ulični performans u Sarajevu, pa izazvao ogorčenje javnosti: Sad je poznato o kome se radi…

Preuzmite sliku

Na Trgu Susan Sontag jučer je u Sarajevu održan performans, koji je zaprepastio prisutne građane, s obzirom na to da je obnaženi muškarac hodao trgom. Videosnimak događaja za kratko vrijeme postao je viralan na društvenim mrežama.

Prema pisanju medija riječ je o projektu “East is best” koji je, kako je najavljeno, podržao EU program Performe Europe, a performans je zamišljen kao šestosatni događaj o zajedničkom životu i ljubavi.

Ovaj događaj je uzburkao društvene mreže i uznemirio prolaznike s obzirom na to da glumci Leja Jurišić i Marko Mandić izvode performans skoro potpuno goli.

U jednom momentu glumac je i sišao s bine te prošetao trgom, a žena ga je vratila na binu. Upravo to je uznemirilo prolaznike s obzirom na to da glumac na sebi nije imao ništa obučeno.

Mnogi su događaj povezali i sa trećom Bh. povorkom ponosa koja je održana danas u Sarajevu od 17:30 sati, međutim iz organizacije Povorke nisu najavili ovaj događaj kao dio ovogodišnje parade.

Performans naziva “Together” je organizovan kao drugi dio internacionalnog Art Festivala Zvrk.

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić je na svom Facebook nalogu snimio svoj odlazak pred Narodno pozorište gdje je pozvao policiju, razgovarao sa organizatorima, raspitivao se da li imaju dozvolu za ovaj događaj. U jednom trenutku, dok je trajala verbalna rasprava, organizator kaže da je ova predstava u sklopu manifestacije “Kultura na ulice”, dok su to iz Vlade KS demantirali.

Zahiragić je napisao na FB da”Manifestacija” tokom koje su “umjetnici” po Trgu hodali goli i simulirali različite eksplicitne sadržaje prekinuta nakon što je pozvao policiju.”

“Ne znam kako niko ranije nije reagovao. Organizator ovog sramotnog performansa je Narodno pozorište Sarajevo, iako se sada ograđuju! Nisu imali obaveznu dozvolu za okupiranje javne površine, nisu informisali policiju – što je također obaveza, a pored svega golotinja na javnom mjestu je zabranjena zakonima ove države!”

Jasmina Prolić, direktorica Internacionalnog Art Festivala “Zvrk” duboko se izvinila svim građanima zbog performansa na Trgu Susan Sontag ispred narodnog pozorišta Sarajevo.

U saopćenju kaže kako se u ime cijele organizacije želi javno izviniti.

“Želim se izviniti za uznemirenje i pometnju koje je današnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a, višestruko nagrađivani performans “Together”, renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove živote”.

“Znajući to, kao i na osnovu renomea aktera pozvala sam ovu predstavu u Sarajevo bez upućenosti u sadržaj. Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg”, ističući da se ovaj performans izvodi na ulicama Slovenije i drugih država Evrope.

Kako se poslije saznalo, riječ je bila o višestruko nagrađivanom performansu Together, renomiranih slovenačkih umjetnika, koji se izvodi na ulicama širom Slovenije i drugih država Evrope.

Ali, ko je muškarac čije je spolovilo uznemirilo prijestolnicu Bosne i Hercegovine?

Riječ je o 48-godišnjem prvaku drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane. On je Marko Mandić koji je prije sedam godina na Dubrovačkim ljetnim igrama postao jedna od glavnih tema zbog erotiziranih scena koje je odigrao u predstavi Elementarne čestice na tvrđavi Lovrijenac, pod zaštitom jakih snaga nacionalne sigurnosti.

Ovaj glumac, koji je u nacionalnom slovenskom kazalištu u hvaljenoj Buljanovoj režiji kultne Krležine drame tumačio Leonea Glembaya, i tada je zapanjio (ali, samo dio) publike potpunim razgolićivanjem na sceni, zatim time što je kao od majke rođen trčao preko gledališta ne bi li sjeo u mali udubljeni prostor u zidini utvrde, a ponajviše činjenicom da je masturbirao na sceni.

Ipak, kako je zabilježio Jutarnji te godine, Mandić međutim nije nikakav egzibicionist ili glumački ignorant. Naprotiv, vrhunskog je glumačkog talenta, koji još od školovanja na Akademiji koristi tijelo kao dodatni kreativni umjetnički element.

“Prvi put bio sam obnažen u predstavi Uršula Howarda Barkera koju sam igrao s 11 žena. Lik kojeg sam tumačio u tom komadu priča sa svojim spolovilom. Mnoge obnažene performanse radio sam i sa skupinom Via Negativa, u rad te skupine spada moj performans masturbiranja kojeg sam izveo prije pet godina u zagrebačkom MSU.

Takve scene nisu nikad plod striktnih redateljevih uputa, one su uvijek moj mali autonomni umjetnički rad, iz teksta i materijala kojeg utjelovljujemo”, kaže glumac koji je, među ostalim, glumio u filmu Lose Your Head, prikazanom na Berlinaleu 2013. gdje sudjeluje u eksplicitnoj, realnoj sceni spolnog odnosa s muškarcem.

“Kako sam to mogao? Pa mislim da je tijelo naprosto instrument umjetnosti i da glumac, ako zna svoj posao, može odglumiti sve. Ne mislim da se bilo koji glumac treba bojati toga da se u potpunosti preda ulozi. Dapače, mislim da glumca više od uloge može izluditi brana koju sebi postavlja u glavi kako bi zaštitio svoju osobnost od lika kojeg tumači”, govori Mandić, ističući da je u glumačkom poslu uz umjetničku senzibilnost doista potrebna i vrhunska disciplina u radu, slična onoj koju moraju imati sportaši.

Privatno, Marko Mandić sušta je suprotnost od onoga što bi neko možda površno pretpostavio.

Krajnje je uljuđen u ophođenju s okolinom, oženjen je za atraktivnu slovensku glumicu Piu Zemljič, ima dva sina. S njima se rado zabavlja, vodi ih u izviđače (u Sloveniji odrasli izviđači imaju udruženje koje im omogućuje porodično izviđaštvo), vozi bicikl.

“Imam 41 godinu i mislim da sam postao otac baš u pravo vrijeme. Sinovi mi danas imaju osam i deset godina. Otkad imam porodicu, puno mi je lakše u poslu, ona mi je podrška. Najviše volim kad su likovi koje tumačim udaljeni od mog privatnog iskustva i karaktera, a takve likove uglavnom i dobivam”, govorio je Mandić 2015. godine.
Odrastao je u Velenju, roditelji su mu inženjeri građevine. Odlučio se za glumu još kao dijete. Isprva su mu se sviđale lutkarske predstave. No, kako je odrastao, shvatio je da ima i drugih opcija za glumca pored lutkarstva.

Prvi put je u slovenskom pozorištu nastupio 1998. godine. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući nagradu Prešernova fonda, nekoliko Borštnika i Europsku zvijezdu Shooting Star na Berlinaleu.

  • Važan dio njegova opusa je i suradnja s redateljima Ivicom Buljanom i Bojanom Jablanovcem te nezavisnom grupom Via Negativa. Otvoren mu je međunarodni prostor i na polju kazališta, gdje surađuje s redateljima poput Evgenyja Titova, Antúa Romera Nunesa i Jana Fabrea.

    Više o tome možete naći OVDJE.

    Mogli ste ga vidjeti i u filmovima kao što su The Hitman's Bodyguard, Naked Among Wolves ili Man With Shadow.

    Na Facebooku ima i stranicu svojih fanova koja broji više od hiljadu ljudi.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje