Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Musa: Sve veći broj zaraženih osoba izvan postojećih lanaca transmisije

Preuzmite sliku

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa rekao je na današnjoj konferenciji za medije predstavnika federalnih institucija da je u Federaciji BiH sve veći broj pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

‘Obavljamo sve veći broj testiranja, međutim, u svim kantonima imamo sve više potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, naročito teških oblika. To je dokaz da je virus prisutan i još uvijek cirkulira među stanovništvom’ – rekao je Musa.

Navodi da se situacija svakodnevno mijenja od prvih kontakata s virusom Covid-19 u FBiH do danas kada je vidljivo povećanje broj zaraženih.

‘Sve veći broj zaraženih osoba izvan postojećih lanaca transmisije govori o ubrzanom širenju virusa među stanovništvom. Naša strategija se u skladu s tim podacima mijenja, povećali smo broj testiranja. Naš cilj je da testiramo oko 400 osoba dnevno. Želimo saznati u kojem obimu je virus prisutan da poduzimamo adekvatne mjere’ – objasnio je Musa.

Dodaje da osim testiranja koja se trenutno provode, nakon nekog vremena potrebno uraditi serološke testove koji će dati dodatne podatke, važne za borbu i suzbijanje koronavirusa. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,