Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

MUP-u TK donirana tri službena psa – belgijska ovčara

Preuzmite sliku

Firma Bosnet Group iz Sarajeva donirala je MUP-u Tuzlanskog kantona tri psa pasmine belgijski ovčar koji će predvođeni vodičima službenih pasa biti namijenjeni za obavljanje policijskih poslova. S tim u vezi danas je u prostorijama Jedinice policije za specijalnu podršku obavljena primopredaja ove donacije.

Policijski komesar TK-a Fadil Šljivić istakao je da im je upravo nedostajalo službenih pasa, jer kao jedinica za specijalnu podršku imaju odjeljenje koje broji oko desetak vodiča službenih pasa.

,,Nedostajalo nam je četiri do pet pasa i jako smo zadovoljni jer smo dobili tri belgijska ovčara, koja su stara četiri mjeseca, čija je vrijednost iznosi oko 2.000 eura”, naglasio je.

Budući da se radi o mladim psima, sada predstoji njihova obuka, koja će, kako je kazao Šljivić, trajati oko godinu dana.

,,Imamo jako dobre instruktore za obuku i ovo će biti jako dobri službeni psi koji će raditi na otkrivanju eksploziva i narkotika”, pojasnio je Šljivić.

Direktor Bosnet Group Sarajevo Samir Lagarija kazao je da su sličan projekt proveli prije mjesec dana s Federalnom upravom civilne zaštite.

,,Obično poklanjamo jednog do dva psa, ali su u MUP-u TK-a bili jako srdačni i zainteresovani”, naglasio je.

Iako je među svjetskim policijskim agencijama decenijama najzastupljeniji službeni pas njemački ovčar, belgijski ovčari sve više preuzimaju njihovu poziciju, te tako služe brojnim vojskama i policijama svijeta.

Riječ je o izdržljivom, inteligentnom psu kojeg volja za radom i njegova svestranost izdvaja od svih drugih pasmina.

Belgijske ovčare specijalne jedinice koriste za pretrage objekata i terena, detekciju narkotika i eksplozivnih sredstava, za hapšenja visokog rizika, kao i u talačkim i drugim spornim situacijama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje