Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

MUP TK: Usavršavanje policije u slučajevima nasilja u porodici

„Standardne procedure istrage u slučajevima nasilja u porodici“ tema je  započete obuke za policijske službenike Uprave policije MUP TK-a u Tuzli, koju organizuje Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde SAD-a (ICITAP) u saradnji sa MUP TK-a i Kantonalnim tužilaštvom TK-a.

Uvodno obraćanje prije početka stručne obuke održali su policijski komesar Fadil Šljivić, glavni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić i viši tehnički savjetnik ICITAP-a Laddie Hancock.

“Edukacija je veoma bitna u stručnom usavršavanju službenika policije. Mi u saradnji sa ICITAP-om imamo intenzivne obuke policijskih službenika, i današnji seminar je nastavak ove saradnje i pokazatelj koliko pridajemo pažnje edukaciji i borbi protiv ove vrste krivičnih djela. Kada je 2003.godine nasilje u porodice propisano Krivičnim zakonom FBiH kao krivično djelo, Uprava policije se aktivno uključila i mislim da smo prvi u Federaciji BiH koji su formirali Odjeljenje za borbu protiv maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici. Imamo veoma zapažene uspjehe i rezultate na tom polju, sa najvećim brojem podnesenih Izvještaja što znači da se na tome dosta radi”- rekao je policijski komesar Fadil Šljivić.

“Statistički pokazatelji govore da su slučajevi nasilja u porodici izuzetno česti na našem području. Mi ćemo danas kao i u narednom periodu zajedno pokušati analizirati kakve su institucionalne reakcije na području Tuzlanskog kantona, pri čemu mislim na sve one insitucije koje treba da provedu zaštitu osoba koje su predmet nasilja u porodici, kako bi vidjeli uzroke i eventualne zakonsko-procesne smetnje da se dođe do dokaza, gdje evidentno imamo problema, a sve u cilju unapređenja institucionalnog rada” – istakao je glavni tužilac KT TK-a Tomislav Ljubić.

“Želim istaći da je današnja obuka nastavak nedavne ulične kampanje “Stop nasilju u porodici” koju je takođe organizirao ICITAP. Riječ je o trodnevnoj obuci koju će proći kolege iz svih policijskih uprava i oni koji jesu i oni koji nisu zaduženi za rad na slučajevima nasilja u porodici a koji će se u budućnosti sretati s ovom problematikom. Ne možemo znati u kojem momentu će se službenik policije susresti sa žrtvom nasilja u porodici, a treba biti upoznat kako i u kojem momentu reagovati” – rekla je Alma Kovačević, istražitelj u Sektoru kriminalističke policije Odjeljenja za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici.

Predavači na navedenoj obuci su istražitelji Odjeljenja za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici Sektora kriminalističke policije MUP TK-a, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu, tužioci Kantonalnog tužilaštva TK-a i predstavnica UG „Vive žene“ Tuzla, a ista će trajati devet dana u periodu od 18. do 27.09.2017.godine. Obukom će biti obuhvaćeno ukupno oko 100 službenika policije, podijeljenih u tri grupe (svaka grupa će proći trodnevnu obuku). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,