Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

MUP TK studentima UNTZ zabranio proteste pred zgradom Skupštine TK

Preuzmite sliku

Studentski parlament Univerziteta u Tuzli zakazao je proteste za ponedjeljak, 27. septembra ispred zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona, gdje u 10 sati istog dana treba početi i vanredna sjednica tog kantonalnog zakonodavnog tijela na čijem dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Međutim, predsjednici SPUT-a Amili Omersoftić nakon razgovora u prostorijama MUP-a TK nije data saglasnost da se održe protesti.

Poštovanje kolege i kolegice,

S obzirom da smo blagovremeno i u skladu s procedurama prijavili proteste za ponedjeljak putem pisarnice MUP-a TK-a, jučer i danas smo pozivani na razgovore u službene prostorije MUP-a, gdje nam je naloženo da proteste ne možemo održati, odnosno da za održavanje istih nemamo saglasnost. U toku današnjeg dana kolegica Omersoftić je provela dva sata u službenim prostorijama, gdje joj je uručeno i rješenje o zabrani održavanja protesta.

  • Shodno navedenom, protesti se otkazuju na način na koji su najavljeni, za daljnje korake bit ćete obavješteni od strane članova Predsjedništva SPUT-a, odnosno predsjednika Studentskih vijeća matičnih fakulteta.

    Svjesni smo da postoje određene opstrukcije iz različitih krugova, ali od naših ciljeva ne odustajemo. Razočarani smo u sistem, gdje pred očima gledamo održavanje manifestacija u kojima učestvuje više hiljada ljudi bez ikakvih sankcija, dok se studentima uskraćuju osnovna prava na slobodu i izražavanje mišljenja, saopćeno je iz Studentskog parlamenta UNTZ.

    Vezano | Studenti u TK najavili proteste pred zgradom Skupštine TK

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,