Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mujačić: Naplata aerodromske takse vrši se isključivo zbog zaštite zdravlja putnika

Preuzmite sliku

Međunarodni aerodrom u Tuzli od 1. seprembra uveo je plaćanje takse odnosno naknade po odlazećem putniku u visini od 2,00 KM na šalteru za prodaju avionskih karata uz kontrolu naplate koja se vrši pri ulasku putnika u zonu za sigurnosni pregled i pasošku kontrolu.

Međunarodni aerodrom Tuzla ovakvu odluku je donio u cilju zaštite putnika, aerodromskog osoblja i sprječavanja širenja COVID 19.

 • ‘Mi moramo da ispoštujemo sve propisane higijensko-epidemiološke mjere kako bi putnici sigurnije putovali. Uveli smo taksu u iznosu od 2 KM po jednom odlazećem putniku. Novac koji se prikupi od naplate taksi će se koristiti u svrhu nabavke potrebnih sredstava (dezinfekcijska sredstva, tečni sapuni, toplomjeri itd…) Samo jedan toplomjer da se nabavi košta negdje oko 500 KM.’ – izjavio je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić uz opasku kako se nada da uvođenje naplate takse u iznosu od 2,00 KM nije putnicima veliki dodatni trošak.

  Ono što je putnicima teško palo, a čemu svjedoče i brojne fotografije na društvenim mrežama jeste način na koji se vrši naplata takse na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

  Naime, putnici koji su posljednjih dana koristitli usluge Međunarodnog aerodroma u Tuzli iskazali su negodovanje što su kao potvrdu plaćene take navodno dobili na tek običnom papiriću bez popratnog fiskalnog računa na kojem nema čak ni pečat Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

  Na jednoj od fotografija prikazana je i prepravka datuma hemijskom olovkom.

  Mujačić nije negirao autentičnost fotografije te je kazao kako je to učinio jedan od radnika i da je ta stvar već riješena, međutim kategorično demantuje kako se naplata taksi vrši bez fiskalnih računa.

 • ‘Za svaku naplaćenu taksu izdaje se i fisklani račun to odgovorno tvrdim. Do sada nismo imali nikakvu vrstu naplate takse ali smo zbog novonastale situacije i smanjenja broja putnika te povećanja troškova zbog provođenja higijensko-epidemioloških mjera bili prinuđeni uvesti taksu od 2,00 KM po odlazećem putniku, a sve prvenstveno zbog zaštite zdravlja naših putnika što nam je najvažnije u ovom trenutku. Ipak, moram da kažem kako Međunarodni aerodrom u Tuzli ima najnižu taksu od svih aerodroma u Evropi. Ubrzo će dokaz o plaćenoj taksi putnici dobijati uz fisklani račun na numerisanom i ovjerenim blokovima’ – kazao je direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Esed Mujačić za Tuzlanski.ba.

  Pandemija izazvana širenjem korona virusa finansijski je u velikoj mjeri uticala na prihode Međunarodnog aerodroma u Tuzli. Zabilježen je pad broja prevezenih putnika za 40 posto u odnosu na prošlu godinu, a nastali gubici tokom zabrane rada premašili su 1,2 miliona KM. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje