Nedjelja, 7. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mreža: Kukić i rudari protiv Izetbegovića (VIDEO)

Preuzmite sliku

Sindikalci su napokon priznali ono što se znalo: rade u interesu političkih partija. Banovićki rudarski sindikalci priznali su da su godinama radili za Stranku demokratske akcije. I sad traže nagradu. Mirsad Kukić – u zeleno-crnoj priči Elme Kazagić.

Mirsad Kukić je alfa i omega banovićke SDA, a kad se s njim igra onda valja biti svjestan da se igra na ucjene, prevare, osude. Ali, za oktobar 2014. od toga je bilo bitnije jedno: uzeti što više glasova, pa se krenulo iz Banovića, zelene bastilje. Tada su svi igrali na sve. Pristali čak i da Mirsad Kukić bude nosilac liste SDA za Federalni parlament. Zaboravili na brojne kritike onih koje nije strah govoriti o Kukiću, zaboravili da je osuđivan, da hoće da bude država iznad države. Zato im se sada vraća. Iz Banovića je stiglo pismo, adresirano vrhu stranke. Prijete. Hoće svoga čovjeka za federalnog ministra energetike. SDA u kompletu zna ko stoji iza pisma, samo ne zna Kukić, ne želi pričati o njemu.

Potpredsjednik SDA Safet Softić je jasan – iza pisma stoji Mirsad Kukić. “Instrumentalizirao je Sindikat koji je napravio pismo od tri stranice u kojem je naveo neke prijetnje, teze, optužbe itd.“, dodaje Softić.

Njegov kolega, drugi stranački potpredsjednik Asim Sarajlić navodi da je pismo pokušaj da se izvrši dodatno pritisak da bi banovićka SDA dobila resor energetike u Federlnoj vladi, ali, kaže, teško će od toga biti nekih rezultata jer je “uvijek rješenje dijalog i kompromis“.

Opasno se zakuhalo. Otvoreno je sindikalac Safer Mušanović prozvao Bakira Izetbegovića, zaprijetio štrajkom. Piše da će svaki dan obustave proizvodnje u Rudniku Banovići značiti 500.000 maraka manjih prihoda. Poslije ovoga doći će i sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj je Kukić bio bez podrške i nemiran.

Kukić, očito svjestan svojih radnji bio je daleko od Bakira Izetbegovića. Na sjednici nije progovorio, a po završetku se izvinjavao, prao ruke od rudara, tvrde upućeni. Predsjedništvo SDA ocijenilo je komunikaciju Sindikata Rudnika Banovići nedopustivom. No, oni hoće svoga za ministra. “Ne želim govoriti o imenima. Svi oni koji predstavljaju SDA će se opredijeliti koga će. Uopšte nismo prijetili stranci. Prijetili smo da ćemo podići 5.000 građana na ulice ako se obustave projekti“, kaže Safer Mešanović, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Banovići.

Međutim, ubrzo poslije sindikalac Mušanović je zaboravio projekte, pa će drugačije reći: “Štrajkovat ćemo, obustavit ćemo proizvodnju!

 • kukic-izetbegovic1
 • Nema potrebe da se već unaprijed boje za tu investiciju, da prave pritiske. Nisam čovjek s kojim se treba išta raditi pod pritiskom. Ne znam raditi pod pritiskom, znam samo uložiti i dati sve od sebe u dogovoru s ljudima, pa i s rudarima“, kaže Bakir Izetbegović zamjenik predsjednika SDA.

  Nije ovo jedini problem koji SDA-u pravi Mirsad Kukić. Njegovo je bilo da na posljednjim izborima ozeleni Banoviće, ali sada ima veće apetite. U Živinicama se uskoro bira načelnik. Stranci probleme zadaje njihov čovjek, tvrde ovdje, a sjedi u vrhu SDA. U pitanju je predsjednik Općinskog odbora Mirsad Kukić, navodi Fahrudin Vejzović, predsjednik Kluba vijećnika SDA Živinice.

  I vršilac dužnosti načelnika Općine Živinice Asim Aljić kaže da s terena prima dojave o pritisku koji radi član Predsjedništva SDA Mirsad Kukić preko svojih ljudi.

  To su sve, praktično, slagalice istog mozaika. Želja za kontrolom nad Rudnikom, nad gradom se širi polako na želju za kontrolom nad Kantonom“, kaže Softić.

  Zapanjuje nas činjenica da članovi SDA, koji su do jučer bili u izvršnim organima Općinske organizacije stranke, promovišu neovisne kandidate koji nisu legitimni kandidati SDA. To rade Mehmed Klopić i Zijad Jagodić“, ističe Vejzović.

  Dokazuju to i fotografije na kojima se vidi da Jagodić i Klopić rade za protukandidata. No, zanimljivo je da je i ovdje u priči Rudnik. Mehmed Klopić radi u Rudniku, a upućeni tvrde po direktivi Kukića. Klopić je nekada bio predsjedavajući Općinskog vijeća uime SDA Živinice, tamo bio potpredsjednik stranke, a još je njen član.

  Kukićev poslušnik je i direktor Rudnika Banovići Munever Čergić. Zato se morao pojaviti u prvim redovima na stranačkom skupu SDA. Da nije tako, ne bi ni bio direktor. Iz istih razloga sigurno nije u obavezi da objašnjava kako je moguće da od Rudnika Banovići Elektroprivreda BiH zatraži ugalj u vrijednosti nešto više od 72,2 miliona maraka, isporuči 67 miliona, a plaćeno bude 78 miliona. Istom samovoljom iz Rudnika se sada osporava pravo Begi Birpariću da se vrati na posao, iako ima sudsku presudu da mu se to omogući. Birparić je bivši načelnik Banovića. Nije radio po Kukinim naredbama. Smjenili su ga, iako je ostavio budžet s milion maraka u plusu.

  Ovaj grad živi pod strahovladom određenih vlastodržaca i ovo nije dobro stanje. Država neće da se umješa u ovo već dugo vremena i to je najgore. Ovdje, znači, niko ne smije dati izjavu, niko ne smije progovoriti o tom stanju jer bivaju kažnjeni. Oni koji idu uz ovo jednoumlje bivaju dobro nagrađeni i što je najgore, mislim da se ova situacija sa ove općine preliva na Kanton. Nemojte misliti da je postavka komandira Bege Gutića izvršena da pravi privredni razvoj kantona nego suprotno da se stvara policijski kanton kao što je ovdje stvorena policijska tortura i općina“, kaže Birparić.

  Bego Gutić je Kukićev kandidat za premijera Tuzlanskog kantona. Čovjek je policajac. Uspio je u međuvremenu završiti dva fakulteta, pa je bio komandir Policijske stanice Banovići neko vrijeme. Evo svjedočenja o tom dobu. Enes Bajramović je portir u banovićkom Heliosu. Na vrata firme došao mu je policajac iz Banovića, iz privatnih razloga ga prebio, polomio i nikom ništa. Komandir policije je bio Bego Gutić, a policajac nastavio obračun.

  Taj kriminalac mi je došao na vrata sa službenim pištoljem i u uniformi da mi zaprijeti da će mi pobiti roditelje. Kada je otac otišao Gutiću, on mu je rekao – ‘šta hoćete, nije vas pobio’. Ako on tako treba da kaže onda da uzmemo svi oružje i idemo se tući“, ogorčen je Bajramović.

  SDA šuti. Kako je šutjela i kad se Kukić obračunavao sa Softićem. I kad je pod istom direktivom pretučen u Banovićima Džemal Kurtić. Šutjela je i kad je Kukić koristio one, iz najradikalnijih redova, da prijete novinarima da ne pišu o njemu. A riječ je o Muradifu Hamzabegoviću, koji naziva sebe vehabom. Bio je, tvrde sagovornici FTV-a, Kukićev prijatelj u zatvoru i imali su šta jedan od drugog naučiti. „On voli da ima dženetske napitke, da ima dženetske hurije, on voli da ima dženetsku vječnost“, opisuje nam Hamzabegović Kukića.

  Kukić je završio u Parlamentu, a njegov poznanik iz zatvorskih dana na potjernici Interpola i u Siriji, jer je za njega bolje ratovati, nego odležati za trgovinu ljudima. Ni o tome Kukić nije htio govoriti za FTV. No, ovaj put je udario u vrh. I još uzdrmao rudarske redove. Rudari iz drugih gradova žustro su reagirali. Tvrde da je jedna rudarska sindikalna organizacija zloupotrijebljena u političke svrhe.

  To nije dobro. Ako krenemo tako raditi neće se dobro završiti, ne smijemo to raditi i nemamo pravo to raditi. Unutar članstva imamo ljude koji simpatiziraju ili su aktivni članovi svih političkih opcija koje egzistiraju na području BiH tako da nemamo pravo kao sindikalno rukovodstvo usmjeravati se prema jednoj od političkih opcija“, ističe Sinan Husić predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

  Mi nismo Sindikat SDA, mi smo sindikat Rudara“, kaže Mešanović, ali i dodaje da jest član SDA i da je svoje članstvo u stranci zamrznuo jer je, kako kaže, sindikalac,” član svih organizacija“.

  Zasjedao je i Glavni odbor SDA. Ostaju pri kriterijima za predlaganje kandidata za pozicije u vlasti, da čovjek nije osuđivan, da svojim radom nije naštetio stranci i slično. Ali, Mirsad Kukić je ipak bio na listi i sjedit će u Federalnom parlamentu.

  U međuvremenu je Kukić progovorio pred zaključenje “Mreže“. Tvrdi da nikakve prijetnje ne postoje, niti da je on autor pisma. Pismo je, kaže, sindikalno, a sa “šefom” je dogovoreno da se naredne sedmice održi sastanak o ovome. A “šef” je potpredsjednik SDA Bakir Izetbegović.

  Kukić ima i svoga čovjeka u Parlamentu BiH. I šestero svojih u Kantonalnoj skupštini u Tuzli. Ima i sindikalce. I opasno ga brane. „U Banovićima ako se oteli krava, oni kažu Kukić. Ako krava oteli bijelo tele oni kažu bijelo je, nije crveno zato što je to Kukić tražio“, kaže Mešanović.

  S ovim pričama, na ovaj način sve završava u Banovićima. I s pismima koje diriguje prvi. Nije posebno nadaren za priču pred kamerama, ali mu od ruke idu marifetluci svih vrsta i malverzacije. Zato mu i treba Mrganova zaštita. Zato mu i trebaju oni koji napadaju TV-ekipe, a istog smo pronašli na osiguranju stranačkog skupa.

  I konačno, o odluci ko će biti ministar energetike mogli bi i drugi. I stranke i narodi. Zašto se ne bi pitao i Rudnik Breza, Kreka ili zeničko Raspotočje. Možda i oni imaju svoje favorite, ali nisu ni vrijeđali, niti prijetili bilo kome.

  (federalna.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,