Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mraz prepolovio urod mladog krompira u Ljubuškom i okolici

Preuzmite sliku

Ovogodišnji urod mladog krompira, koji se proizvodi u Ljubuškom i okolici pod brendom ‘Ljubuški rani’, prepolovljen je zbog proljetnog mraza i niskih temperatura.

Pored epidemije koronavirusa proizvođače ovog visokokvalitetnog, autohtonog proizvoda zadesile su i vremenske nepogode zbog čega će mnogi od njih biti na gubitku, a upitna je i sama budućnost brenda.

‘Mladi krompir je ove godine u velikoj mjeri nastradao od leda, velike su štete nastale uzrokovane temperaturama ispod nule. Urod je umanjen za 50 do 70 posto, ovisno od mikrolokacije’ – kazao je Feni direktor Poljoprivredne zadruge ‘Plodovi zemlje‘ Ljubuški Dubravko Vukojević.

Dodao je kako se nada da će ono što je proizvedeno naći put do kupaca međutim i tu vlada velika neizvjesnost.

‘Pandemija koronavirusa značajno je poremetila plasman krompira, jer su zatvoreni restorani, kuhinje i ugostiteljska djelatnost, općenito. Sami ste svjedoci da se teško prodaje povrće zbog poremećaja na tržištu i nekontroliranog uvoza svega i svačega’ – kazao je Vukojević.

Govoreći o budućnost brenda ‘Ljubuški rani’ Vukojević je kazao kako je u ovom trenutku teško bilo što reći.

‘Naši političari ovih dana pozivaju građane BiH da siju i sade, a u isto vrijeme ne može se plasirati i prodati i ovo što trenutno imamo’ – dodao je.

Inače, Poljoprivredna zadruga “Plodovi zemlje” iz Ljubuškog osnovana je 2011. godine i trenutno broji 185 udruženih poljoprivrednih proizvođača i 80 kooperanta.

Pored krompira ova zadruga bavi se uzgojem rajčice, mladog luka, češnjaka, kupusa i lubenice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje