Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mr. Zahida Binakaj o prevenciji bolesti: Jačati imunitet i o zdravlju konsultovati stručne osobe

Preuzmite sliku

Snabdijevanje tržišta Bosne i Hercegovine lijekovima je standardno i zadovoljavajuće, ali se mora naglasiti da proces širenja korona virusa na područje BiH izaziva strašnu paniku među građanima, rekla je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) prim. mr. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije BiH.

“Apelovala bih u ime Komore magistara farmacije Federacije BiH da nema potrebe za panikom. I dobavljači i proizvođači kontinuirano snabdijevaju tržište Bosne i Hercegovine svim potrebnim lijekovima. I prije nego što se dogodio ovaj nemio događaj oko prisustva korona virusa, imali smo ponekad neke kraće nestašice pojedinih vrsta lijekova. Ali, ono što je bitno jeste da za tretman pacijenata koji su oboljeli od virusa korona, imamo, odnosno apsolutno raspolažemo svim sredstvima koja se daju takvim pacijentima”, naglasila je Binakaj.

– Ne propisivati sebi terapiju bez pomoći stručnjaka –

Ona je upozorila da građani nikako ne smiju samostalno propisivati terapiju, odnosno nasumično nabavljati lijekove i medicinske preparate.

“Savjetovanje o terapiji koju trebaju uzimati u smislu neke prevencije od virusa korona treba prepustiti stručnjacima u apotekama, a to su magistri farmacije koji su sigurno dobro educirani da mogu dati osnovne savjete u smislu prevencije. U tom kontekstu dobro su došla sva sredstva koja podižu imuni odgovor organizma u smislu kontakta kako sa virusima tako i sa bakterijama i drugim agensima. To su ti preparati koje je dobro uzimati u ovakvim trenucima. Prvenstveno se radi o antipireticima, analgeticima. Za sve to naši potencijalni pacijenti mogu dobiti sigurno adekvatne savjete u apoteci”, poručuje Binakaj.

Naglašava da ukoliko se simptomi tih infekcija ne povlače u određenom vremenskom periodu, tri-četiri dana, onda je neophodna i konsultacija sa nadležnim porodičnim ljekarom.

Ključno je, kaže magistrica Binakaj, jačanje imunog sistema organizma kao mjere prevencije protiv virusa i bakterija.

“U to spadaju sva sredstva koja su modulatori imunog sistema i modulatori odgovora našeg biološkog sistema. To je zapravo jačanje sistema odbrane ljudskog organizma. To je naša ‘vojska’ koja se brani i protiv virusa i protiv bakterija i protiv kancerogena. Naš organizam zahtijeva njegu i zahtijeva unos tih preparata, počev od vitamina C, vitamina E, polivitaminskih preparata, svih preparata koji će pojačati imuni odgovor na prisustvo uzročnika pa, između ostalog, to je i korona virus. Kako mi njegujemo svoje tijelo u smislu kupanja, šišanja… moj apel je građanima Bosne i Hercegovine da to radimo i njegujući svoj imuno-biološki sistem”, navela je magistrica Binakaj.

Pojašnjava zašto je došlo do nestašice medicinskih sredstava, prvenstveno zaštitnih maski i rukavica, te kako će i kada taj problem biti prevaziđen.

– Uskoro će biti prevaziđena nestašica maski i rukavica –

“Zbog enormne potrošnje zaštitnih sredstava, kao što su rukavice i maske, nastupila je nestašica. Tržište Bosne i Hercegovine jednostavno nije bilo spremno jer nikada do sada nisu potraživane tako velike količine tih sredstava. Mislim da se to polako stabilizira. Moram naglasiti da je Komora magistara farmacije FBiH članica Asocijacije komora jugoistočne Evrope s kojim smo svakodnevno u vezi. I Hrvatska, Slovenija, Srbija, Makedonija i Albanija trenutno imaju nestašice rukavica i maski. Ali, očekujemo narednih nekoliko dana da će se ova situacija prevazići. Kroz razgovor sa veleprometnicima, onih koji prometuju medicinskim sredstvima, poput maski i hirurških rukavica, dobili smo uvjeravanja da ćemo ih imati u ovih par dana na tržištu cijele BiH”, navodi magistrica Binakaj.

Predsjednica Komore magistara farmacije FBiH govorila je i o korigovanju cijena u apotekama, te uputila konkretne preporuke svojim kolegama magistrima farmacije.

“Apelovala bih na sve kolege magistre farmacije u cijeloj BiH da poštuju pravila naše struke koja su vrlo rigorozna i u pogledu kodeksa etike i deontologije i ekonomskog poslovanja. Marže u apotekarskoj djelatnosti su jasno definirane i određene. One se ne smiju preći. Problem je što veleprometnici i proizvođači svjetskog nivoa jednostavno koriste ovu priliku i veoma često isporučuju nama te artikle po daleko većim cijenama. Znači mi smo u tom lancu neko ko je krajnji u smislu prodaje ili izdavanja preparata i sigurno da ne možemo. Magistri farmacije su sigurno časni ljudi i ne vjerujem da u toj liniji ima kolega koji su prekršili prvo kodeks etike i deontologije. Prvenstveno zato što ih može sljedovati vrlo teška kazna, a to je oduzimanje licence”, poručila je magistrica Binakaj.

Ističe da dio nadzora rade inspekcijske službe koje djeluju u FBiH i da su tu kazne vrlo rigorozne.

“Ali, molim, da se prijave svi one koji to čine, nepravilnosti, zarad interesa naše struke kako bi takve kolege eventualno ako su prisutne bile adekvatno sankcionisane”, naglasila je magistrica Binakaj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje