Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mostar tuguje za stradalima u avionskoj nesreći: Stari most u mraku sa pet simboličnih zvjezdica

Zbog tragične avionske nesreće u kojoj je protekle subote smrtno stradalo pet osoba od kojih je troje djece, čitav Mostar tuguje. Večeras i ”nebo plače”, a Stari most je u mraku na kojem je u znak odavanja počasti i solidarnosti tragično preminulima simbolično instalirano pet zvjezdica.

 • “Na ovaj način želimo izraziti žaljenje za naglo i tragično ugašenim životima i uputiti poruke solidarnosti obiteljima koje su pogođene tragičnom boli”, ističu iz Centra za Mir Mostar.

  “Tuga je u gradu, tuga je u srcima građana i građanki Mostara”, “Neka počivaju u miru”, “Teško je naći riječi utjehe”, “Neka obiteljima Bog da snage da ovo prežive”, neke su od riječi građana Mostara koje se stalno ponavljaju, komentirajući kako je današnja kiša u gradu na Neretvi, ništa nego ”plač neba”.

  “I nebo mostarsko danas plače”, “Ovo je jedna od najvećih zrakoplovnih nesreća u BiH”, čulo se danas u više navrata.
  Izrazi sućuti obiteljima stižu sa svih razina vlasti, a Grad Mostar i HNK, za sutra, na dan komemoracije i ukopa, su proglasili Dan Žalosti.

  “Komemoracija za stradale u zrakoplovnoj nesreći, koja se dogodila u subotu u Mostaru, održat će se u utorak, 16. svibnja, u 12,30 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače“, potvrđeno je iz Gradske uprave Mostara.

  Inače, Vlada HNK, na današnjoj izvanrednoj sjednici, donijela je odluku o proglašenju 16. svibnja Danom žalosti u povodu pogibije pet osoba u zrakoplovnoj nesreći u subotu kod Mostara.

  Dan žalosti bit će obilježen spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Vlade, zgradama jedinica lokalne samouprave, zgradama javnih poduzeća i ustanova, kojima je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, kao i na objektima mjesnih zajednica i drugih institucija na području HNK-a. Elektronički i drugi mediji na području Županije, kao i organizatori kulturno-umjetničkih i športskih manifestacija dužni su svoje sadržaje prilagoditi Danu žalosti.

  Vlada je zajedno s Gradom Mostarom preuzela obvezu plaćanja troškova ispraćaja i pokopa stradalih u nesreći, priopćeno je iz županijske Vlade.

  U zrakoplovnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 16 sati u Mostaru život su izgubili pilot Ivan Karačić, mladić Muhamed Sipović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, te osmogodišnji dječak Arman Hadžiomerović. Dvoje su djeca radnika Aerodroma Mostar, a jedno je dijete zaposlenog u Agenciji za pružanje usluga u zrakoplovnoj plovidbi BiH.

  Tragična nesreća se dogodila tijekom panoramskog leta u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata” pod nazivom “Let iznad Mostara” koju su organizirali Aeroklub “Mostar 1949” i Aerodrom Mostar. (AA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,