Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mostar: Tradicionalni turski vojni orkestar “Mehter“ nastupio u blizini Starog mosta

Preuzmite sliku

Tradicionalni turski vojni orkestar “Mehter“ održao je danas koncert na Maloj tepi u Mostaru, ispred prostorija Turskog konzulata u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Današnji je bio jedan u nizu koncerata ovog orkestra u Bosni i Hercegovini, nakon što je prvi održan jučer na Baščaršiji, u Sarajevu. Današnjem koncertu u Mostaru prisustvovalo je nekoliko stotina građana, koji su uživali u taktovima turske muzike, ali i sjajnoj izvedbi pjesme “Sarajevo, grade moj“, koju orginalno pjeva bosanskohercegovački umjetnik Halid Bešlić.

“Ne znam šta je povod za koncert, ali jako je zanimljivo. Mi smo u Bosni i Hercegovini, upoznajemo se sa znamenitostima ove zemlje i njenim ljudima, a sada uživamo i uz Turke. Lijepo. Ovo se uklapa u ambijent koji čine građevine sagrađene u vremenu Osmanskog carstva“, kazala nam je turistkinja, koja je telefonom snimila gotovo kompletan koncert.

Koncertu je prisustvovao i turski konzul u Mostaru Yasar Ergun.

  • Nakon koncerta, članovi orkestra paradirali su starim dijelom Mostara, te se zaustavili na Starom mostu, gdje je izveden i počasni skok. Oni su se nakon deset minuta straže na mostu, vratili u prostorije instituta “Yunus Emre”, odakle su se prethodno zaputili ka Turskom konzulatu.

    “Mehter” će sutra moći pratiti građani Zenice, i to u Turskom parku, a isti orkestar će nastupiti i na ovogodišnjoj Manifestaciji “512. Dani Ajvatovice“, u Donjem Vakufu i Pruscu.

    “Mehter“ će po tradiciji učestvovati u defileu koji će obilježiti prolazak konjanika kroz Donji Vakuf, u subotu, 25. juna, u poslijepodnevnim satima. Hiljade građana imaće priliku pratiti nastup orkestra i na centralnom događaju ovogodišnje Ajvatovice, na platou u Pruscu, u nedjelju, 26. juna.

    “Mehter” je inače naziv za vojne orkestre koji su pratili janjičarske jedinice u njihovim vojnim pohodima, kao i sultana i druge osmanske uglednike na njihovim javnim nastupima. “Mehter” se smatra prvim vojnim orkestrom u historiji. Po ugledu na njih, sve vojske svijeta osnovale su svoje vojne orkestre.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje