Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mostar: Ratko Perić predao štap novom biskupu Petru Paliću

Preuzmite sliku

Biskup Ratko Perić, nakon 28 godina službe, predao je dužnost Petru Paliću, novoimenovanom biskupu Mostarsko-duvanjske biskupije i apostolskom upravitelju Trebinjsko-mrkanske dijeceze. Primopredaja je održana na svetoj misi ispred mostarske katedrale na blagdan Uzvišenja svetog križa i svetkovinu godišnjice posvete Mostarske stolnice Marije Majke Crkve i biskupova ređenja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prije 28 godina, na današnji dan – bio je također ponedjeljak, obdaren sam sakramentom biskupskog reda. Biješe to u jeku rata. U nesigurnosti sa svake strane. Ordinarijat izgorio, a katedrala ranjena hiljadama granata. Kao da je bilo samo vrijeme ratovanja i nemilosrdna uništenja. Ipak je obilovalo i milosrđe. Biskupe Petre, i ti započinješ u znaku uzvišenja križa. Uvijek neka te prate milost, radost i uspjeh”, rekao je Perić u svom obraćanju prisutnima.

Novi biskup konstatovao je da je na današnji dan prije četiri decenije neki drugi san postao java, a prisjetio se i 14. septembra 1992., kada se u katedrali nije moglo slaviti, jer je bio rat.

“U ovoj katedrali 40 godina slušamo Božiju riječ, pomirujemo se s Bogom i susrećemo braću i sestre. Od Boga se ne može pobjeći osim vraćajući se njemu samome. Danas smo istinski u gradu mostova. Nažalost, u ovoj zemlji mostovi su mnogo puta razdvajali umjesto povezivali. Danas se poslanje povjerava mojoj krhkoj osobi i istinski sam svjestan da trenutaka kušnje neće nedostajati”, rekao je između ostalog u svojoj prvoj propovijedi Petar Palić.

Svečanom činu između ostalih prisustvovali su i hrvatski premijer Andrej Plenković, kardinal Vinko Puljić, nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije Tomo Vukšić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, kao i brojni biskupi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Podsjetimo, odlukom pape Franje od 11. jula 2020. monsinjoru Ratku Periću usvojena je molba za odreknućem od biskupske službe zbog navršene kanonske dobi, da bi novim biskupom bio imenovan dosadašnji biskup hvarski, Petar Palić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,