Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mostar: Pravoslavni Božić sa prijateljima iz drugih vjerskih zajednica

Preuzmite sliku

Paljenjem badnjaka i služenjem ponoćnih svečanih liturgija, pravoslavni vjernici s područja Mostara dočekali su Božić.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice ponoćnu božićnu liturgiju predvodio je mostarski paroh Radivoje Krulj koji je u svojoj propovjedi naglasio kako je sve nastalo ljubavlju Božijom te kako se sila Božija pokazuje savršenom u nemoći. A božićno druženje na koje predstavnici srpske zajednice pozivaju komšije i prijatelje iz drugih vjerskih zajednica, održano je i ove godine.

Crkvena zvona tačno u ponoć označila su dolazak Božića. Proslava počinje paljenjem badnjaka i ponoćnom liturgijom. Rođenje Isusa Hrista za vjernike je praznik porodice i mira.

Božić je svečano dočekalo i oko osam stotina pravoslavaca u Bijelom Polju, nedaleko od Mostara. Srpska zajednica u crkvenom domu organizovala je svečani ručak kojem već tradicionalno prisistvuju prijatelji i komšije i iz drugih vjerskih zajednica u ovom malom mjestu.

  • “Poslije ratnih dešavanja opet ima zajednički život u kojem vlada mir, sloga i ljubav. Živim tu s porodicom već sedam godina i nije bilo nikad nikakvih problema. Sinoć smo ovdje slavili sa don Josipom poslije ponoćke, danas nastavljamo s efendijom Amarom i s komšijama islamske vjere, a poslije ćemo mi pravoslavni između sebe”, kazao je Nebojša Radić, paroh.

  • “Mi znamo da je Isus, odnosno Isa a.s., kako ga mi muslimani zovemo došao s irom, da promoviše mir, ljubav i tu smo upravo da se zajednički sjetimo njegovih vrijednosti koje se spominju u Bibliji, Evanđelju po Jovanu, Kur’anu”, ispričao je Amar ef. Čopelj , imam džemata Potoci.

    Današnji praznični dan vjernici su započeli Božićnim doručkom ili ručkom, kojim su prekinuli post od 40 dana. Prvi gost koji na božićni dan dolazi u kuću vjernika je polaznik. Dočekuje se s radošću, posipa se pšeničnim žitom i predstavlja novorođenog Hrista. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje