Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mostar: Potvrđena još dva slučaja zaraze koronavirusom, među njima i porodilja

Preuzmite sliku

Broj zaraženih korona virusom u Mostaru povećan je u odnosu na jučerašnji dan i to za dvije novozaražene osobe, javlja Aandolu Agency (AA).

Naime, nakon što je jučer potvrđen prvi slučaj, danas je objelodanjeno da je zaražena i supruga prvootkrivenog, kao i uposlenica u kompaniji koja je u vlasništvu jučer oboljelog.

Situaciju usložnjava i što se pomenuta nedavno porodila, te boravila posljednjih dana na Odjelu za ginekologiju mostarskog SKB-a.

Prvozaraženi je prema riječima direktora SKB-a Ante Kvesića u stabilnom stanju i ima tešku kliničku sliku Covida-19. Druga zaražena je njegova supruga, dok je sin danas ponovo testiran, i to nakon što je jučer bio negativan.

“Riječ je, dakle, o tri povezana slučaja. Savjetujemo i svima koji su imali kontakt sa zaraženima da se hitno jave i testiraju. Testovi su prioritetni. Trenutno tragamo i za nultim pacijentom, odnosno osobom koja je inficirala prvootkrivenog“, rekao je Kvesić.

Dodao je i kako je zaraženi do sada tvrdio da nije napuštao zemlju u posljednje vrijeme. Kaže i da niko u bolnici nije dobio otkaz, iako su se jučer pojavile i takve informacije.

“U izolaciji je osam ljudi koji su imali kontakt sa zaraženim čovjekom. Svi su imali maske i rukavice. Kada imate kontakt sa osobom koja je zaražena, onda otpada grupa od deset ili 15 ljudi“, napominje doktor Jurica Arapović, šef infektolog u SKB Mostar.

Doktor koji je primio prvozaraženog trenutno je u izolaciji, ali nije suspendovan. O eventualnim mjerama odlučit će se naknadno, naveo je prvi čovjek SKB-a. Riječ je o ljekaru sa plućnog odjela.

Šefica Odjela doktorica Kristina Galić kazala je da su primarni kontakti poslani u izolaciju, i to u skladu sa uputama koje daje Svjetska zdravstvena organizacija. Urađena je i dezinfekcija odjela.

“Niko nije uveo pacijenta na način kako je preneseno u medijima. Dežurni doktor uzeo je anamnezu, a zaraženi je tvrdio da nije putovao Evropom. Završili smo proceduru i zbrinuli ga prema smjernicama“, kazala je doktorica Galić.

Doktor Kvesić je potvrdio da bi budući porođaji mogli biti obavljeni u KB Dr. Safet Mujić, sa kojom SKB već dvije decenije ima izuzetnu saradnju. Kantonalno tužilaštvo u HNK-a jutros je formiralo kazneni predmet povodom slučaja koji se desio jučer, a odnosio se na prijem pacijenata u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, za koje se ispostavilo da su inficirani korona virusom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,