Srijeda, 30. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mostar: Nagrađeni najbolji učenici u Federaciji BiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uručila je u petak na svečanosti u Mostaru nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH u školskoj 2018./2019. godini.

Po tri učenika osnovnih i srednjih škola iz svakog kantona nominovala su kantonalna ministarstva obrazovanja. Ukupno je nagrađeno 60 učenika, osnovnoškolci su dobili novčane nagrade od 750 maraka, a srednjoškolci 900 maraka. Priznanja su uručena i predstavnicima 58 škola u kojima nastavu pohađaju nagrađeni učenici.

– Svečanost izbora najboljih učenika spektar kriterija bio je veoma širok. Pored uspjeha u učenju, razmatrani su i drugi učenički uspjesi i postignuća, afirmirajući na taj način funkcionalna znanja i vještine, te ne samo obrazovnu, nego i odgojnu ulogu škole – kazala je ministrica Dilberović tokom svečanosti.

Među nagrađenima su brojni učenici generacije, značajan broj njih sa zapaženim rezultatima na različitim takmičenjima i smotrama znanja, mnogi su vrlo aktivni u školskim sekcijama, a pojedini su ostvarili zapažene rezultate na sportskim, literarnim i likovnim takmičenjima, kao i takmičenjima u muzici i plesu. Također, mnogi od njih su društveno aktivni na različitim projektima i aktivnostima, te uključeni u volonterski društveno-korisni rad.

– Upravo u toj različitosti leži snaga i bogatstvo našeg društva jer ovi mladi ljudi su svijetli primjeri da marljiv rad, posvećenost cilju, istrajnost i vjera u sebe neminovno vode do uspjeha – kazala je ministrica Dilberović.

Ona se osvrnula i na nedavne rezultate PISA istraživanja na kojem je BiH zauzela 62. mjesto od ukupno 79 zemalja u kojima je to testiranje provedeno.

– Za ove PISA rezultate nisu kriva djeca. Naša je obaveza bila, mislim tu na sve nas aktere sistema obrazovanja, da ih pripremimo za nove obrazovne izazove. Nažalost, zakazali smo. Nadam se da je sada svima jasno da su promjene neminovnost i da je krajnje vrijeme da pređemo s riječi na djela – ustvrdila je Dilberović.

Podsjetila je da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke posljednjih 13 godina organizuje nagrađivanje učenika osnovnih i srednjih škola, a u ovoj formi četvrtu godinu za redom.

– Nagrađivanjem i promovisanjem najboljih učenika u Federaciji BiH želimo pružiti podršku nominovanim učenicima da ustraju u marljivom radu i učenju, kako bi i idućih godina nastavili nizati uspjehe na radost i ponos svojih roditelja, nastavnika i škola, ali i cijele BiH – zaključila je Dilberović.

Jedan od nagrađenih učenika je i srednjoškolac iz Kupresa David Jezidžić koji je kazao kako mu nagrada puno znači jer je to velika potvrda njegovog truda.

– Zahvaljujem Federalnom ministarstvu, svojim profesorima, prijateljima i porodici, bez kojih ovo ništa ne bi bilo moguće – kazao je Jezidžić i dodao kako će nagrada zasigurno biti poticaj da u budućnosti bude još bolji.

Nagradu je primila i Asja Ćatić iz Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić” iz Sarajeva kojoj nagrada također mnogo znači i jako joj je važna, jer je, kako kaže, uložila je mnogo truda i rada, a još je sretnija što je Federalno ministarstvo sve to prepoznalo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje