Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mostar dobija zajednički spomenik svim civilnim žrtvama rata

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je danas u Gradskoj vijećnici predstavnike Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar i predstavnike Misije OSCE-a.

Sastanku je bio prisutan vijećnik Arman Zalihić, predsjednik Komisije gradskog vijeća  za saradnju s vjerskim zajednicama i nevladinim udruženjima.

Tema sastanka bila je inicijativa za izgradnju zajedničkog spomen obilježja svim civilnim žrtvama rata u Mostaru.

Gradonačelnik Kordić kazao je kako ni 25 godina od završetka rata Mostar nema takav spomenik te kako on podržava tu inicijativu i zajedno sa svim gradskom vijećnicima spreman je i realizirati taj projekt i da bi Grad Mostar odao počast i pijetet svim civilnim žrtvama u proteklom ratu.

Predstavnici Misije OSCE-a također su pozdravili ovu inicijativu te naglasili kako su spremi i finansijski podržati izgradnju spomenika kada se svi zainteresirani usuglase oko svih detalja  vezanih za njegovu izgradnju.

Adnin Hasić, predsjednik Udruženja porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992 i član Upravnog odbora Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar izrazio je punu podršku inicijativi za izgradnju jedinstvenog spomen obilježja civilnim žrtvama u Mostaru uz napomenu da je za ovaj projekt neophodna šira podrška kako porodica žrtava i udruženja koja njeguju kulturu sjećanja tako i političkih aktera u Gradu Mostaru. 

Na sastanku je naglašeno kako Mostar zaslužuje jedan takav spomenik koji će biti trajna opomena i podsjećanje. Iskazana je spremnost na saradnju te  naglašena želja da svako pruži svoj doprinos u realizaciji ovog projekta, a koji zasigurno može otvoriti neke nove stranice u Gradu, kada je u pitanju pomirenje, međusobno poštovanje i razumijevanje. 

Dogovoreno je da će se uskoro održati novi sastanak u širem sastavu kako bi se što bolje obavile sve potrebne pripremne aktivnosti za ovaj važan i osjetljiv projekt. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,