Četvrtak, 5. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mogući sastav Skupštine TK: Najviše mandata imat će SDA, za djelovanje vlasti trebaju koalicije

Prema novim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, nakon 74,2 posto obrađenih biračkih mjesta, u Skupštinu Tuzlanskog kantona ulazi šest stranaka. Za funkcionisanje vlasti u Tuzlanskom kantonu bit će neophodne koalicije.

Novi preliminarni podaci Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine pokazuju da je u Tuzlanskom kantonu najveće povjerenje birača stekla Stranka demokratske akcije (SDA) sa osvojenih 38.726 glasova, a zatim slijedi Socijaldemokratska partija (SDP) sa 32.806 glasova te Pokret demokratske akcije (PDA) sa 29.070 glasova.

Tu su još i Demokratska fronta (DF) sa 9.134 glasa, Savez za bolju budućnost (SBB) sa 7.859 glasova i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) sa 6.478 glasova.

  • Svim nabrojanim strankama pripast će mandati u Skupštini Tuzlanskog kantona, jer su prešle izborni prag od tri posto.

    Prema trenutnoj projekciji, a na osnovu obrađenih 74, 2 posto biračkih mjesta, najviše mandata će imati SDA, njih 11, zatim SDP 10, PDA devet, DF i SBB po dva i SBiH jedan.

    U Tuzlanskom kantonu posebno će biti zanimljivo pratiti situaciju u vezi sa sklapanjem koalicija koje će biti potrebne za funkcionisanje vlasti. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje