Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Moguće uvođenje ‘zelenih kartona’ ili iskaznica za državljane BiH

Preuzmite sliku

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević razgovarala je sa direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Arifom Nanićem o COVID iskaznicama.

“Sastanak je bio posvećen razmatranju mogućnosti uvođenja ‘zelenih kartona’ ili iskaznica za državljane BiH, a po uzoru na Evropsku uniju. Tokom sastanka konstatirano je da BiH ima tehničke mogućnosti za realizaciju ovog projekta”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva civilnih poslova.

Pojašnjava se da je intencija napraviti aplikaciju putem koje će se izdati potvrda o vakcinaciji, informacija da je osoba prethodno prebolovala COVID-19 ili da ima negativan test na koronavirus.

Cilj ovog razgovora je pronaći načine kako bi bh. državljanima bilo olakšano kretanje izvan granica BiH”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je mnogo nedoumica oko najboljeg pristupa kreiranju spomenutog dokumenta, ali da je važno na vrijeme pristupiti traženju rješenja, poput zemalja EU razgovarati o ovom značajnom pothvatu za slobodu kretanja njenih žitelja. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,