Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mogu li bh. građani lično obezbijediti lijekove Remdesivir i Favipiravir?

Preuzmite sliku

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine kazali su za N1 kako ni jedan od dva lijeka koji se preporučuju osobama koji imaju težu kliničku sliku uzrokovanu korona virusom – Remdesivir i Favira – nije odobren za tržište BiH, odnosno nije ga registrovala ova agencija.

Na pitanje mogu li i na koji način bh. građani lično obezbijediti sebi lijekove Remdesivir i Favira u liječenju novog korona virusa odgovorili su kako “ni jedan od aktuelna dva lijeka nije odobren za tržište BiH (nije registrovan) od strane ove Agencije, kao i da se radi o novim lijekovima”.

“Remdesivira možda ima na teritoriji EU, jer je Evropska agencija za lijekove nedavno za njega dala pozitivnu ocjenu, a Favipiravira bi moglo da bude u Italiji, jer ga je Italija odobrila i ima ga u Japanu, jer je tamo odobren još od 2014. za tretman oboljenja izazvanih drugim RNK virusima”, kazali su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za N1.

“U Bosnu I Hercegovinu ovi lijekovi trenutno mogu ući samo putem interventnog uvoza, koji odobravaju entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja i Odjel za Zdravstvo Brčko Distrikta”, naglasili su.

Bosna i Hercegovina se posljednjih dana suočava sa ogromnim porastom broja zaraženih korona virusom, a samim tim je mnogo smrtnih slučajeva kao i pacijenata koji su razvili težu kliničku sliku te pojedini ljekari preporučuju da se kod takvih slučajeva pokuša sa nabavkom upravo navedena dva lijeka: Remdesivir i Favira.

Građani BiH kojima su najbliži jako bolesni nalaze se u nimalo zahvalnoj poziciji. U želji da im pomognu, pokušavaju na sve načine da dođu do ovih lijekova privatno, ali nailaze na zid – lijekovi su izrazito skupi u nekim apotekama gdje ih pronađu, a i, kako smo već naveli, nisu odobreni za tržište BiH.

Podsjetićemo kako je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić odbio nabavku lijeka Remdesivir, tako da građani sada traže način kako lično da obezbijede sebi navedeni lijek.

U susjednoj Srbiji lijek Remdesivir je odobren za liječenje pacijenata zaraženih novim korona virusom, dok u Hrvatsku treba uskoro da stigne prva tranša ovog lijeka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,