Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mogherini: 3. maja proslavlja se ključna uloga slobodnih medija

Preuzmite sliku

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini kazala je danas da se na Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava sutra, 3. maja, proslavlja ključna uloga slobodnih medija, ne samo kao izvora pouzdanih i tačnih vijesti, nego kao stuba demokratije.

– Kvaliteta demokratskih procesa povezana je sa stanjem slobode izražavanja kao i sa slobodom medija i pluralizmom. Nema demokratije bez istinski slobodnih medija – ocijenila je Mogherini.

Napomenula je da i pored svoje značajne odgovornosti kao garanta provjerenih i tačnih vijesti za javnost, slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji su u samom temelju pluralističkog i otvorenog društva.

Istraživačko novinarstvo, dodala je, ispunjava nužnu ulogu čuvara koji pomaže javnosti u osiguranju odgovornosti vlasti i institucija na svim nivoima za svoje postupke i obaveze. Međutim, sve češće se svjedoči pokušajima sužavanja prostora za slobodne medije, između ostalog, i kroz sistemsko podrivanje njihove kredibilnosti, dok je istovremeno previše novinara izgubilo živote ili im je život ugrožen zbog razotkrivanja neugodnih istina.

Ovogodišnja 26. godišnjica stavlja naglasak na postojeće izazove širom svijeta s kojima se mediji suočavaju na izborima, u vrijeme dezinformacija, kao i na potencijal medija da podrže demokratiju, mir i pomirenje.

– Dezinformacije imaju značajan potencijal da negativno utiču na demokratske procese i javni diskurs u cijelom svijetu, pa tako i u Evropskoj uniji – stava je Mogherini. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,