Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladićev advokat: “To je kao gradnja kuće, a da niste položili temelje”

Preuzmite sliku

Pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) Tužilaštvo i Odbrana počelo je iznošenje žalbe na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Kako prenosi Detektor.ba, trenutno Mladićev advokat Dragan Ivetić govori o tome da je prvostepena presuda, prema njegovom mišljenju, dovela do neprihvatljivog miješanja koncepata mens rea i actus reus – odnosno umišljaja za počinjenje djela i stvarnog počinjenja tih djela.

„To je kao gradnja kuće a da niste položili temelje“, rekao je Ivetić. Pitanje umišljaja od suštinske je važnosti za dokazivanje određenih djela koja se Mladiću stavljaju na teret, poput namjere da se uništi bošnjačko stanovništvo Srebrenice.

Podsjetimo, sutkinja Nyambe je u uvodu je kazala da su Odbrane i Tužilaštvo uložile žalbe, čija ročišta su odgođena zbog zdravstvenog stanja Ratka Mladića, kao i zbog pandemije koronavirusa. Ovaj predmet tiče se krivične odgovornosti Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpke (VRS).

Pretresno vijeće je osudilo Mladića za genocid, zločin protiv čovječnosti, kao i udruženi zločinački poduhvat (UZP) i teroriziranje građana Sarajeva.

Pretresno vijeće je zaključilo da je Mladić učestvovao u UZP-u s ciljem da se uklone bosanski muslimani Srebrenice, ubistvima i nasilnim preseljenjem.

Zaključilo je da je Mladić učestvovao u UZP-u s ciljem da se zarobe pripadnici UNPROFOR-a kako NATO ne bi mogao da bombarduje bosanske Srbe. Osudilo ga je na doživotni zatvor.

Kako je navela sutkinja, Mladić traži da Žalbeno vijeće poništi zaključke Pretresnog vijeća i da donese oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, odnosno umanjenje izrečene kazne.

Tužilaštvo ulaže žalbu po dva osnova – osporavajući oslobađajući dio s prijedlogom da se osudi za genocid za šest općina. Mladić je odgovorio da treba odbaciti žalbu Tužilaštva u kompletu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje