Utorak, 26. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladić iz Travnika napustio bauštelu u Njemačkoj zbog čuvanja ovaca: “Na svom je najljepše, zato sam se vratio”

Preuzmite sliku

Ivan Marjanović iz Travnika radio je sezonske poslove na baušteli u Njemačkoj, ali je odlučio promijeniti svoje zanimanje i nastaviti drugačijim putem.

Napustio je posao, donio odluku da više neće ići raditi u inostranstvo, te se posvetio čuvanju ovaca. Njegova porodica ima preko 200 ovaca i jedni su od uzornih stočara na planini Vlašić.

“Stočarstvom sam se bavio od kako znam za sebe, a u dva navrata sam išao da radim na baušteli u Njemačkoj. To je sezonski posao, ode se na ljeto, a vrati na jesen. Kada sam se drugi put vratio, odlučio sam da ću se nastaviti baviti stočarstvom. Na svom je ipak najljepše”, kaže Ivan.

Kako kaže, posvetit će se proizvodnji vlašičkog sira koji je ove godine jako tražen a i cijena mu je dobro porasla.

Pored Ivana, tu je i najstariji ovčar Stipan Trupin iz Potkraja koji ima 89 godina i po običaju je kupao ovce pred jesen. Kaže da idalje drži ovce, ali da postoji mogućnost da će ih prodati nekome ko ima više snage da se brine o njima. Također ističe, da se danas nemaju kome prodati ovce, jer vrijeme nije kao nekad.

Na pitanje da li ima još neko u porodici ko se brine o njima, kaže da ima sina i kćerku, ali da se oni ne bave stočarstvom, te da će ih on sam držati i brinuti se o njima, sve dok može. (Tuzlanski.ba)

Ostatak možete pogledati na videu:

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,