Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladi zaljubljenici u prirodu obišli vrhove planine Visočice na Via Dinarici

Preuzmite sliku

U okivru projekta BRIDGE – Building Relations for Intercultural Dialogue in Bosnia and Herzegovina/Izgradnja odnosa za međukulturalni dijalog u Bosni i Hercegovini, povodom obilježavanja 12 Dana mira, planinarske i biciklističke staze Via Dinarice na planini Visočici danas je obišlo je 100 mladih zaljubljenika u prirodu iz cijele Bosne i Hercegovine.

U sklopu projekta BRIDGE, uz financijsku podršku Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS), koji implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i u partnerstvu s Udruženjem Terra Dinarica, Planinarskim društvom Treskavica i Agencijom Green Visions, organizirana je pješačka i biciklistička tura na vrhove planine Visočice – Drstva i Vito, koji se nalaze na bijeloj stazi Via Dinarice, mega planinarskoj i pješačkoj stazi.

Cilj projekta BRIDGE je poticati međukulturalni dijalog i interakciju među mladim ljudima iz različitih etničkih i vjerskih skupina i geografskih lokacija okupljenih oko prirode, znanosti, turizma i zaštite okoliša, koji doprinose premošćivanju društvenih i kulturnih podjela i vraćanju povjerenja među mladima. Stoga, projekt podupire učenje i avanturu mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi zajednički iskusili prirodne, kulturne i rekreacijske mogućnosti koje pružaju staze Via Dinarice.

– Geslo Via Dinarice je Povezani prirodom – tako smo danas i mi, planinari i planinarke iz svih krajeva naše zemlje, povezani prekrasnom prirodom Via Dinarice – izjavila je jedna od sudionica planinarske ture, Naida Šahbaz, iz Sarajeva.

Domaćini ovog događaja bili su Udruženje Terra Dinarica, Agencija Green Visions, te Planinarsko društvo Treskavica, koje je sudionike ugostilo u svom planinarskom domu Vrela na Tušilima, gdje su se svi sudionici mogli okrijepiti lokalnom hranom i pićem pripremljenim u domu u kojem je smješten i Via Dinarica centar. Također, u samom centru sudionici su imali priliku saznati sve o sadašnjim i budućim aktivnostima na Via Dinarici i u centru, saopćeno je iz UNDP-a u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje