Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mladi volonteri zasadili više od 6000 sadnica uz poruku ‘Jedno drvo čini razliku!’

Preuzmite sliku

Volonteri Let’s Do It tima, u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini danas su posadili drveće u deset gradova širom naše zemlje u okviru kampanje ‘Naša planeta, naša budućnost’.

Timovi su posadili više od 6000 novih sadnica u Sarajevu, Tuzli, Doboj Istoku, Bihaću, Ljubuškom, Goraždu, Bijeljini, Donjem Vakufu, Srebrenici i Olovu.

U zavisnosti od predjela u kojem se sadilo korištene su različite vrste drveća, pa su tako prilikom sadnje u urbanim sredinama korištene ukrasne vrste drceća kao što je japanska trešnja, crvenolisna šljiva i crveni hrast, a prilikom ekološkog pošumljavanja sadnice bijelog i crnog bora.

Uvažavajući trenutne epidemiološke preporuke i sigurnost volontera, sve aktivnosti su sprovedene uz ograničen broj učesnika.

„Nakon uspješne saradnje i realizovanih akcija sadnje u oktobru prethodne godine, raduje nas činjenica da smo opet zajedničkim snagama obogatili našu zemlju novim sadnicama drveća. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najvećim udjelom šume i raznolikošću šumskih vrsta u Europi, i to je blagodat koju moramo čuvati i obnavljati. Pored toga što nam drveće daje kiseonik potreban za opstanak, ne smijemo zaboraviti ni druge višestruke koristi koje šume imaju za nas i našu zemlju,“ poručili su iz Let's Do It tima.

Svi volonteri koji su danas posadili barem jednu od 6000 sadnica ostavili su iza sebe trajno dobro, i sa ponosom mogu otići na mjesta sadnje u svojim gradovima i gledati kako sadnice postaju čvrste mladice, a onda i velika stabla koja će praviti hlad našim budućim generacijama. Sadnice u svih 10 gradova i sav potrebni materijal za sadnju obezbijeđen je u saradnji sa Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

„Efikasno pošumljavanje, očuvanje i obnavljanje šuma povećava potencijal šuma za apsorbovanje i skladištenje CO2, promoviše bioekonomiju i smanjuje utjecaj i obim požara te štiti biodiverzitet. Zbog toga Zaštitimo šume, pluća života jer Naša planeta je naša budućnost.“ Zaključuju mladi volonteri Let’s Do It tima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,