Četvrtak, 2. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladi u BiH dijele iftare starijim sugrađanima uz poruku da nisu sami

Preuzmite sliku

Muslimani mjesec ramazan provode u postu, intenzivnijim ibadetima i sveopćem dobru, jer prema islamskom učenju, ovo je mjesec u kojem se dobra djela vrednuju više.

Na vrata starijih, bolesnih i drugih sugrađana kojima je pomoć potrebna i ovog ramazana su zakucali članovi Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, u ovom gradu, ali i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

 • Slijedeći praksu Božijeg poslanika Muhammeda a.s., da je dobročinstvo prema drugim ljudima način života, mladi uz podjelu iftara, obroka nakon posta, svojim starijim sugrađanima nastoje unijeti radost u njihove živote te im poručiti kako nisu sami.

  – Ramazan je mjesec sveopćeg dobročinstva –

  Ramazan, koji je nastupio 12. aprila, prema islamskom učenju je mjesec posta, početka objave Kur'ana, svete knjige muslimana, mjesec Allahove milosti, oprosta, čovjekove radosti, nade, potrebe, upute i svjetlosti. Ujedno, ramazan je mjesec dobrih i korisnih djela, pomaganja i darivanja. Svega toga svjesni su i mladi širom Bosne i Hercegovine, pa tako i Sarajeva, gdje tokom mjeseca ramazana dijele iftare starijim džematlijama.

  Abdulgafar ef. Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, podsjetio je da je ramazan mjesec u kojem je počela objava Kur'ana, ali i mjesec posta u kojem vjernici ispunjavaju treću islamsku obavezu, šart.

  ”Ramazan je mjesec sveopćeg dobročinstva. Mi smo uoči ramazana na području Sarajeva, zajedno s našom vrijednom omladinom i imamima podijelili nekoliko hiljada paketa socijalno-ugroženim kategorijama našim džematlijama. I tokom ramazana posjećujemo naše džematlije koji su samci, ali i koji su u socijalnoj potrebi i darivamo im ramazanske iftare”, rekao je Velić.

  U razgovoru za medije ispred sarajevske Istiklal džamije, Velić je kazao kako su u ovu akciju uključili Mrežu mladih.

  ”U Sarajevu Mreža mladih broji nekoliko hiljada vrijednih omladinaca. Oni su zajedno sa svojim imamima napravili liste socijalno-ugroženih džematlija, vjernika, ali i onih koji su sami u svojim domovima, pa samo ih uoči ramazana posjetili s određenim hedijama (poklonima), a evo i u toku ramazana gotovo svaki dan ćemo ih posjećivati i nositi određene poklone”, rekao je Velić.

  – Brojne aktivnosti tokom ramazana, s posebnim fokusom na one humanitarnog karaktera –

  Podsjetio je kako je to tradicija za ramazan, a cilj je da kod omladine izgrade svijest pomaganja onih kojima je pomoć potrebna. Istakao je kako je upravo mjesec ramazan najbolje vrijeme za ove aktivnosti.

 • Velić je kazao kako je teško nabrojati sve njihove ramazanske aktivnosti, jer su brojne, a posebno ističu humanitarne aktivnosti.

  ”Imali smo brojne humanitarne aktivnosti u Sarajevu, ali i van Sarajeva. Naša omladina je bila i u Gacku, Foči, Rogatici, Višegradu i u drugim dijelovima naše domovine. Sakupljali su sredstva, prehrambene pakete i posjećivali su starije, iznemogle u drugim mjestima naše domovine i to je nešto što se očekuje od Sarajeva. Sarajevo treba da ima svijest o našoj domovini i da Sarajevo bude to koje će pomagati i druge dijelove naše domovine“, rekao je Velić.

  – Ljudima u potrebi poslati poruku da nisu sami –

  Ibrahim ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, govorio je o projektu koji se realizira pod pokroviteljstvom Rijaseta Islamske zajednice, a u organizaciji Ureda za društvenu brigu, zajedno sa sarajevskim muftijstvom.

  ”Naš nijjet (namjera), ako Bog da je, da u realizaciji Mreže mladih podijelimo ovog ramazana 5.000 sarajevskih iftara. Uglavnom, te iftare dostaviti domu, kućama svima onih koji su socijalno-ugroženi, prije svega, a pogotovo onih koji su stari, iznemogli i bolesni“, rekao je Malanović.

  Podsjetio je kako je pandemija koronavirusa produbila patnju tih ljudi, jer je to kategorija ljudi koja je sada u najtežem stanju pogotovo zbog izolacije i distance.

  ”Na ovaj način mi im želimo poslati poruku da nisu zaboravljeni i da nisu sami”, rekao je Malanović, koji je zahvalio prvenstveno mladima koji će dijeliti iftare, potom muftijstvu, ali i svima koji su doprinijeli realizaciji projekta, uključujući donatore, Ministarstvo vakufa Katara, humanitarne organizacije te pojedince, među kojima su i privrednici.

  Prema njegovim riječima, dio sredstava je iz Fonda Bejtu-l-mala, koji sredstva dobija većinom iz zekata i sadakatu-l-fitra.

  Malanović je kazao kako je Mreža mladih aktivna na području cijele BiH, a u toku godine realizira više od 150 projekata.

  ”Ono što je važno, da će ovdje biti međugeneracijskog susreta. Između Mreže mladih i starijih i iznemoglih. Dosta je onih koji su, nažalost, sami kućama. Zbog načina života danas, njihovi najmiliji ne žive s njima, ili su otišli iz BiH. Zato je važno da im neko pokuca na vrata, porazgovara s njima i evo prilika da donese topao iftar”, rekao je Malanović.

  Dodao je kako je ovaj projekat realiziran i prošle godine na ovaj način.

  ”Svi projekti su bili i prije, kad su u pitanju iftari. Uglavnom su bili organizirani iftari. Sada je tako stanje zbog koronavirusa i moramo se ponašati u skladu s epidemiološkim pravilima”, rekao je Malanović.

  Prema njegovim riječima, iftari će biti dijeljeni na prostoru cijele BiH u organizaciji Ureda za društvenu brigu, a podijelit će i prehrambene i higijenske pakete.

  ”Prošle godine smo podijelili 10.000, i ove godine nam je cilj, zajedno s partnerima, donatorima uglavnom podijelimo pakete povratnicima, jer ipak oni su u ovoj vrijeme u najtežoj situaciji u ovo vrijeme. Zbog ekonomske situacije nemaju posao, socijalna primanja su vrlo mala, ali trebamo im ukazati da nisu sami”, rekao je Malanović.

  Na kraju je uputio apel i podsjetnik svim vjernicima da se na određeni način okrenu oko sebe.

  ”Pogotovo u ovo blagoslovljeno vrijeme ramazana. Da vidimo je li neko od naših najbližih, u potrebi. U našoj familiji, komšiluku, zajednici, jer nema ništa bolje do pomoći onome kome je pomoć potrebna”, rekao je Malanović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , , ,