Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladi supružnici Velić od zarade na imanju napravili kuću (FOTO)

Preuzmite sliku

O tome da mladi u Bosni i Hercegovini na selu imaju budućnost i da životnu egzistenciju mogu osigurati baveći se poljoprivrednom proizvodnjom svjedoči primjer Elmina (28) i Danijele Velić (25) iz sela Vrše, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Ovaj mladi bračni par na svome imanju uzgaja 20 muznih krava i mjesečno proizvodi oko 1.000 litara mlijeka, čime se svrstavaju u veće proizvođače na ovom području. Sem toga, uzgajaju bikove i telad, drže kokoške i drugu perad, proizvode jaja, te prerađuju mlijeko u visokokvalitetan sir koji je vrlo tražen na tržištu.

Supružnici kažu da na nekoliko desetina hektara zemljišta koje posjeduju proizvode i vlastitu hranu za stoku, uzgajaju i žitarice, te ističu kako poljoprivreda zahtijeva posvećenost i naporan rad koji se na kraju može višestruko isplatiti.

 • “Naš radni dan počinje u ranu zoru, kad ustajemo da nahranimo stoku i perad, a zatim se posvećujemo drugim obavezama. Zimi ima nešto manje posla i on se pretežno svodi na ishranu stoke, ali u proljeće i ljeto radi se od jutra do mraka, jer valja zasijati i obraditi zemlju, a potom ubirati plodove”, kažu mladi poljoprivrednici.

  U šali dodaju kako im je ipak najdraža obaveza oko njihovog petogodišnjeg sina Benjamina. On im je desna ruka u svim poslovima i bez njega jednostavno ništa ne može da prođe.

  Dodaju kako najveće prihode stiču od proizvodnje i prodaje sirovog mlijeka, koje otkupljuje bihaćka mljekara “Megle”, a zahvaljujući sopstvenom radu i trudu u protekle dvije godine izgradili su potpuno novu kuću.

  Imaju registrovano vlastito poljoprivredno gazdinstvo, tako da su stekli pravo na subvencije i poticaje za poljoprivrednu proizvodnju koje država isplaćuje poljoprivrednim proizvođačima.

 • Budućnost vide u ostanku na selu i proširenju vlastitih poljoprivrednih kapaciteta. Žalosti ih što sve veći broj mladih diže ruke od sela i poljoprivrede, odlazeći u potragu za poslom u inostranstvo.

  “Od poljoprivrede se može lijepo živjeti. Naša računica je jasna: zašto da idemo vani da bismo radili neki posao i živjeli na minimalcu kad se ovdje, kod vlastite kuće, gdje si svoj na svome, može lijepo zaraditi za pristojan život”, smatraju ovi vrijedni supružnici. (Nezavisne)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje