Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladi radioamateri BiH učestvuju u “YOTA month 2017” IARU 1 regiona

Preuzmite sliku

YOTA (Youngsters on the air – Mladi u eteru) je grupa mladih radioamatera iz IARU 1 Regiona. Uglavnom su to radio operatori mlađi od 26 godina. Osim što priređuju međusobna druženja i razmjenu iskustava, organizuju i radio skedove ali i posebne aktivnosti kao što je December YOTA month svake godine.

Tokom svakog decembra mladi u svim državama IARU Regiona 1 se u eteru javljaju pod znakom koji u sebi ima YOTA sufiks. Tako će i ove godine mladi iz cijele BiH pod znakom E71YOTA, tokom cijelog mjeseca decembra, uz pomoć grupe koordinatora i mentora, biti prisutni na radio talasima.

Nakon prvog učešća u YOTA MONTH aktivnostima u decembru prošle godine naši mladi operatori će i ove godine biti učesnici u istom. Naime, prošle godine nakon prvog učešća naše ekipe na Yota kampu u Austriji uslijedio je mjesec decembar u kojem se održava aktivnost pod nazivom YOTA MONTH. Prošle godine ekipu su činila 4 kluba ali to ove godine nije slučaj.

Za ovogodišnji Yota month pripreme su počele početkom mjeseca oktobra gdje su obavljeni razgovori sa prošlogodišnjim učesnicima kao i sa mnogo ostalih klubova koji su aktivni na kratkom talasu. Poslan je i dopis prema svim aktivnim klubovima iz ARABIH sa željom da se što više klubova javi za aktivnosti koje počinju. Isti dopis je poslan na email adrese SRS i HB saveza u nadi da će se i mladi iz ova dva saveza uključiti te da ćemo zajedno predstaviti E7, odosno BiH, što je bolje moguće tokom YOTA mjeseca.

E71YOTA znak koji će biti koristen za ovu aktivnost je zatražen i odobren od strane RAK-a. E71YOTA ekipa je od strane našeg IARU menadžera i ARABIH prijavljena kao učesnik YOTA MONTH aktivnosti u IARU R1.

Kako je YOTA je namjenjena isključivo za mlade do 26 godina te je ovo jedinstvena prilika da mladi uče kako rukovati i koristiti KT uređaj. E71YOTA znak će biti aktivan tokom cijelog decembra CW, SSB i Digi načinom rada.

Ekipe koje su potvrdile učešće su:
RK Stjepan polje E73ESP
RK Kakanj E73EKK
RK Pousorje E71RKP
RK Zenica E71EZC
RK Drina Grožđe E71EEE
RK Kamenica E74AAX
RK Srebrenica E73ESR

Postoji mogućnost da se uključi još nekoliko klubova sa nekim od pomenutih a to su: RK Gračanica E74DNO, RK Banja Luka E70EBL, RK Vogošća E71EGV.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,