Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mladi iz BiH prevareni u Kataru: Pokupili su nam pasoše i pretvorili nas u robove

Preuzmite sliku

Plate od nekoliko hiljada eura mjesečno na sezonskim poslovima u inostranstvu nerijetko su velika prevara. Božidar Kovrlija otišao je da radi u prestižni katarski hotel sa obećanom zaradom od 1500 eura i smještajem u hotelu sa četiri zvjezdice.

Umjesto toga – plata od 200 eura i barake u kojima je, kaže, pakao živjeti. Ugovor koji je potpisao, tvrdi da nema veze sa uslovima koje je dogovorio sa poslodavcem..

“Ugovor je bio na arapskom, pa smo mi dobili prevod tog ugovora da ga potpišemo. Trebali smo da radimo po sedam sati dnevno, šest dana u sedmici. Stigli smo tamo, radili smo preko 12 sati dnevno, sedam dana u sedmici”, kaže Božidar Kovrlija.

Po 12, 15 ili čak 18 sati dnevno radi se na kruzerima, građevinama ili ugostiteljskim objektima. Raditi bez pauze, obroka ili novca, dio je prevare pojedinih agencija za zapošljavanje, koje potpisuju tajne ugovore sa poslodavcima. Iskustva mnogih naših građana pokazuju da se težak rad u inostranstvu često ne isplati. A po posljednjim podacima, u Republici Srpskoj može više da se zaradi nego u lažnim ponudama “obećanih” zemalja.

“Kada je u pitanju prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj isplaćena u junu mjesecu 2015., ona iznosi 843 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1360 KM”, rekla je Radmila Čičković, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

  • bozidar-300x182
  • Prevareni radnici koji su “trbuhom za kruhom” otišli u Rusiju, Katar ili Italiju, često su ostajali i bez dokumenata. Tada postaju praktično robovi koji u stranim zemljama nemaju kome da se obrate. Sličnu dudbinu doživio je i Božidar. Dokumente je vratio, kaže, uz pomoć NVO i posao snova u Kataru želi što prije da zaboravi.

    “Nas 20 koliko nas je stiglo sa Balkana, sve su nam pokupili. Pasoše, lične karte, baš sve. Otišli smo taksijem u sve te pravne ustanove da tražimo pomoć”, kazao je Kovrlija.

    Iako zna da postoje i poslovi u inostranstvu koji nude odličnu zaradu, Božidar priznaje da će od sada raditi samo u Republici Srpskoj. Iskustvo ga je, kaže, naučilo da uz normalno radno vrijeme, i kod kuće može solidno da zarađuje. 1000 maraka koliko je platio jednoj banjalučkoj agenciji i stotine eura koliko mu katarski hotel duguje zna da neće nikada vratiti, javila je ATV.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,