Četvrtak, 20. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mladen Ivanić: Za Dodikovu sramotu me nije briga, osramotio je srpski narod

Preuzmite sliku

Mladen Ivanić, počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjendištva BiH komentarisao je slučaj ikone koju je Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu. Ivanić je putem saopštenja rekao da se ne sjeća slične sramote u novijoj diplomatskoj historiji. Ivanić je poručio da ga ne interesuje Dodikova sramota, nego to što je osramotio srpski narod.

“Nadajući se da postoji objašnjenje i da nije istina da je srpski član Predsjedništva BiH uspio da izazove takav skandal poklonom ministru inostranih poslova Ruske Federacije, danima nisam htio da komentarišem navode da se radi o ukradenoj ikoni za koju Ukrajina tvrdi da je kulturno blago te zemlje. Međutim, nakon što je najavljeno da će rusko Ministarstvo inostranih poslova vratiti poklon, jasno je da postoje bitni razlozi za takav njihov postupak i da se radi o diplomatskom skandalu neviđenih razmjera“, rekao je počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je rekao da se ne sjeća da se ovakva sramota dogodila u novijoj diplomatskoj istoriji:

“Međutim, to je logična posljedica Dodikove bahatosti i nerealnog uvjerenja da on sve zna i sve može. Ponaša se da sve zna o pandemiji, o ekonomiji, umjetnosti, arhitekturi…, pa evo i o diplomatskom protokolu. Uvjeren sam da je sve ovo lično njegova ideja i da drugi nisu imali učešće u ovoj sramoti”, istakao je Ivanić.

Ivanić je poručio da je Dodik osramotio sebe i srpski narod:

“Za njegovu sramotu me nije briga, jer njemu može sve stati pod kapu. Ali žalim što je osramotio srpski narod, a svoj primitivizam, bahatost i nedoraslost javnim poslovima danas”, zaključio je Ivanić.

Sergey Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, vratit će poklonjenu ikonu Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dok situacija ne bude razriješena, javlja danas Russia Today pozivajući se na Rusku novinska agenciju.

Podsjećamo, dar koji je Predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, star je više od 300 godina. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje