Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mladen Grujičić kandidat za načelnika Srebrenice: Karadžićeva slika na FB uz poruku “idemo dalje”

Preuzmite sliku

Mladen Grujičić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice, najvjerovatnije bit će zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica na oktobarskih izborima, piše novinska agencija Patria.

Grujičić nije stranački opredijeljen, te je kao takav odgovarao svim strankama od SNSD-a do Saveza za promjene. Sve srpske stranke na izborima će ići sa odvojenim listama za odbornike Skupštine Opštine.

 • mladen(4)
 • Jedna od Grujičićevih poznatijih izjava je ona u kojoj negira genocid u Srebrenici.

  Ocjena predsjednika Haškog tribunala Teodora Merona da je u Srebrenici bio cilj da se uništi jedan narod je tačna, ali nepotpuna, jer nije naveo da se radilo o srpskom narodu. Muslimanski civili u Srebrenici i okolini nisu stradali izuzev u eventualnoj razmjeni artiljerijske vatre, što pokazuje da Srbi i srpska vojska nisu imali namjeru da unište muslimanski narod koji je tada promijenio ime i nazvao se Bošnjacima, kazao je Grujičić prije godinu dana.

  Pored ove, Grujičić je nerijetko izražavao sumnju u broj žrtava srebreničkog genocida, govoreći kako se radi o uroti „federalne komisije za traženje nestalih i međunarodnih organizacija“, te da su izvještaji koji govore o 8.372 žrtve nerelevantni, da se ne zna kako su i na koji način stradali Bošnjaci Srebrenici- da li od mina, u borbama itd.

  Na dan izricanja presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, on je slikao TV prijenos i objavio sliku na svom Facebook profilu uz kratku opasku „Idemo dalje“.

  Zajednički kandidat probosanskih stranaka je Ćamil Duraković. On je nakon što su srpske stranke odlučile da na oktobarske izbore izađu sa jednim kandidatom rekao da je to u skladu sa demokratskim načelima, ali da je Srebrenica specifična sredina, u kojoj se na taj način stvaraju dva politička fronta- za i protiv genocida u Srebrenici.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje