Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mještani Srednje Špionice podnijeli krivičnu prijavu protiv članova Kriznog štaba u Srebreniku

Preuzmite sliku

Mještani Srednje Špionice kod Srebrenika podnijeli su krivičnu prijavu protiv Kriznog štaba Grada Srebrenika zbog kako se navodi u prijavi nezakonitog karantina na način kako su to mještani opisali.

Naime, deset osoba Srednje Špionice potpisalo je punomoć advokatima Damiru Aliću i Marijani Marković koji ih zastupaju u ovom predmetu.

Podsjetimo, zbog klastera koji je otkriven u Srednjoj Špionici gdje je kod 15 osoba potvrđen COVID-19 ovo mjesto je bilo u potpunom karantinu. Oko 500 osoba Srednje Špionice smatra da su oštećeni i da su nezakonito bili u karantinu.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi koja je upućena Kantonalnom Tužilaštvu Tuzlanskog kantona postoji osnovana sumnja da su NN lica inače članovi Gradskog štaba civilne zaštite grada Srebrenika počinili krivično djelo ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovalštenja’ na način što su 29. marta znajući da Odluku o stavljanju u karantin donosi Federalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja Federalnog zavoda, a da o izolaciji odlučuje nadležni kantonalni ministar na osnovu epidemiološkog izvještaja nadležnog kantonalnog zavoda uz konsultovanje stručnog ekspertnog tima nadležnog kantona donijeli zaključak kojim su naselje Srednja Špionica stavili u izolaciju odnosno karantin,  a potom putem ovlaštenih službenih osoba MUP-a TK | PS Srebrenik poduzeli operativne radnje sa ciljem provođenja takve mjere.

Time je kako se navodi u prijavi teže povrijeđeno pravo na slobodu kretanja i druga prava stanovnika Srednje Špionice (njih oko 460) te istima nanijeli materijalnu i nematarijalnu štetu u neutvrđenom iznosu. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje