Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mještani Ševaš Njiva najavljuju proteste zbog izgradnje autoputa Počitelj – Zvirovići

Preuzmite sliku

Radovi na poddionici autoceste Počitelj – Zvirovići u sklopu koridora 5C u punom su jeku, ali su za mještane Ševaš Njive pokraj Blagaja postali noćna mora.

Buduća autocesta presijeca imanja mještanima koji žive od poljoprivrede. Tvrde da im obećanja o izgradnji pristupa imanju s druge strane autoceste i tekuće pitke vode nikada nisu ispunjena. Zbog toga sljedećeg tjedna planiraju zaustaviti radove na ovoj dionici.

Iako autocesta obično podrazumijeva napredak za mjesnu zajednicu, mještanima Ševaš njiva kod Počitelja gradnja trase kroz njihovo selo izaziva samo frustracije. Žale se da im je blokiran pristup zemljištu od kojeg žive, česta miniranja oštećuju građevine a voće i povrće koje uzgajaju ne mogu prodati jer je prekriveno prašinom.

“Ja sam tražio od njih dok nije počeo ovaj prolaz raditi da nam prošire, metar širi, metar viši a moglo je i mi bismo bili zadovoljni i bilo bi u redu. Mogli bi sa frezama i sa traktorima i sa živinom i sa svim”, tvrdi predsjednik Udruđenje poljoprivrednika Ševaš Njive Mehmed Šabanović.

“Svi u selu smo prisiljeni da kupujemo vodu, jer ne možemo više koristiti kišnicu, nemamo pitke vode, imamo tehničku koja je više u kvaru nego u funkciji”, kaže mještanin Ševaš Njiva Rusmir Bojčić.

Iz Autocesta Federacije obećali su nam odgovoriti na službeni upit koji smo im poslali ali odgovor je do sada izostao.

Mještani Ševaš Njiva izgubili su strpljenje i kažu kako mogu čekati pismenu garanciju direktora Autocesta Federacije da će zahtjevi biti ispoštovani za sedam dana. Ukoliko se to ne dogodi, najavljuju potpunu blokadu radova na dijelu dionice koja prolazi kroz njihovo selo. (BHRT)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje