Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mještani sela u BiH koje živi samo do zime: ‘Ovdje se život može dotaknuti, najljepše je mjesto na svijetu’

Preuzmite sliku

Selo Lukomir pripada općini Konjic i nalazi se na 1472 metra nadmorske visine što ga čini najvišim u BiH.

Postalo je prava atrakcija za turiste koji čak prelaze i 16 km makadama da bi došli u u ovo jedinstveno selo ne samo u BiH.

Život u ovome selu traje do zime a onda zbog visokog snijega i hladnoća sve zamre. Osnovali su ga pastiri još u srednjem vijeku.

Ime Lukomir dobilo je vjerovatno po tome što je selo zaista mirna luka, kako kažu mještani ovdje se život može osjetiti i dotaknuti.

– Ovdje sam se rodio, ovdje ću valjda i umrijeti, ovdje sam čitav život. Nekada je bilo 45 domaćina danas ima oko 15, život je ovdje težak pa su mladi otišli gdje je lakše u Hadžiće, Sarajevo, navodi Vejsil Ćomor jedan od mještana Lukomira koji navodi da država nikad nije bila dobra za običnog seljaka, piše Tuzlanski.ba.

U selu živi i izuzetna pletilja Saima Ćomor koja se bavi izradom rukotvorina i predmeta od vune:

– Lukomir je najbolje mjesto na Svijetu ne samo u Evropi i Bosni, ovdje žive stari i iznemogli ljudi, dosta ih se bavi stočarstvom a ima i nas koji se bave rukotvorinama. Ja pletem, predem i izrađujem rukotvorine koje prodajem turistima po cijeni od otprilike 30 KM a za izradi jednih treba oko 5 dana. To mi je hobi i volim to da radim, to su sve unikatni proizvodi, navodi Saima koja dodaje da turisti dosta traže njene proizvode i da poručuje svima da dođu na Lukomir jer tu će vidjeti prizore kojih nigdje drugo nema. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje