Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mještani ne daju HE na Neretvici: Zaustavili mašine, a Dubioza Kolektiv napravila dernek

Preuzmite sliku

U mjestu Goransko Polje nedaleko od Buturović Polja kod Konjica od jutarnjih sati traje protest građana protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijeci Neretvici. Podršku mještanima daju i članovi Dubioze Kolektiv, izvještava Klix.ba sa mjesta događaja.

Nekoliko stotina građana se okupilo na mostu u znak protesta protiv izgradnje 15 minihidrocentrala u slivu Neretvice uz poruku da neće odustati od borbe koja je nedavno obilježila prvu godišnjicu.

 • “Kada vidite ovu podršku, morate biti zadovoljni. Ovo je pokazatelj koliko smo mi odlučni i ovo je poruka izvođačima radova i investitorima”, kazali su mještani.

  U 10 sati, kako se i očekivalo, prema Neretvici su krenule mašine konzorcija Amitea Mostar i GPI Konjic sa predstavnicima investitora JP Elektroprivreda BiH, ali su mještani dok se intonirala himna BiH stali na cestu i zaustavili ih.

  U tim trenucima pridružili su im se i članovi Dubioze Kolektiv te započeli pjesmu na veliko oduševljenje svih prisutnih, a sve je preraslo u mini koncert.
  “Op, op, opa, dolazi Evropa, sad će da nas biju sile svjetske milicije”, odjekivalo je Goranskim Poljem. Nakon toga uslijedilo je još nekoliko pjesmi popularnog bh. benda, a zapjevala se i Bella Ciao.

  Mještanima Buturović Polja veliku podršku pružaju i aktivisti iz drugih krajeva BiH, a veliki protesti su održani već nekoliko puta s ciljem zaustavljanja mašina koje trebaju graditi HE na rijeci dugoj 27 kilometara.

  Građani i brojni aktivisti za zaštitu okoliša ranije su organizovali proteste, potpisivanje peticije te su angažovali advokatski tim. Obratili su se i UNESCO-u tražeći pomoć u zaštiti prirode, ali i endemskih vrsta poput potočne pastrmke i riječnog raka koji tu žive. Ističu kako institucije BiH ne čine ništa da ih podrže u njihovoj borbi za očuvanje ovog bisera te da se nadaju da će im UNESCO pružiti podršku.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje