Petak, 6. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mjesečna doza kapsula s kanabisom koštat će oko 500 KM? (VIDEO)

U Hrvatsku su stigle kapsule koje sadrže THC. Ljekari će uskoro moći prepisivati medicinski kanabis pacijentima koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i djeci koja boluju od rijetkog epileptičkog sindroma, ali samo onima koji to mogu platiti, piše N1.

Republika Hrvatska na čelu s Ministarstvom zdravlja i podrškom Sabora te Imunološkog zavoda uskoro će na tržište staviti kapsule s kanabisom. Pristigle licencirane kapsule u Hrvatsku su stigle iz Kanade, a procjenjuje se kako će njihova mjesečna doza domaće pacijente stajati 2000 kuna, što je 517.20 KM.

Dobili smo i objašnjenje zašto su kapsule na bazi kanabisa uvezene iz Kanade. “Niko na svijetu, baš niko nije mogao isporučiti bolji lijek. Tu bi se morali mijenjati zakoni, a mi smo našim bolesnicima htjeli pružiti najbolje”, kazao je Ognjen Brborović, iz Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje u medicinske svrhe.

Četiri skupine bolesnika ove kapsule će moći dobiti samo na ljekarski recept i to uz nadoplatu. Tačan datum stavljanja lijekova na tržište ovisi o administrativnom dogovoru s domaćim distributerima.

Više u prilogu N1 televizije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,