Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

MIZ Tuzla: Program manifestacije “Stazama Poslanika islama” počinje danas

Preuzmite sliku

Medžlis Islamske zajednice Tuzla, povodom nastupanja mjeseca rođenja Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., tradicionalno priređuje manifestaciju pod nazivom „Stazama Poslanika islama“.

Danas je održana konferencija za medije na kojoj se obratio glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Hafiz Huskanović je predstavio program mevludske manifestacije “Stazama Poslanika islama”. Istakao je da je ovo jedan od načina na koji  Medžlis Tuzla, tradicionalno obilježava rođenje poslanika Muhammeda, a.s. 

“Poslanik, a.s. je učitelj čija učenja se izučavaju, vodič koji se slijedi na Putu, uzor koji se nastoji oponašati i, iznad svega, odabranik čije riječi i djela smo pozvani promišljati. Bio je najljepšeg ponašanja. Njegovi savremenici za njega su kazali da je osvajao ljudska srca. Ko god bi ga vidio, zavolio bi ga. Naročito su ga voljeli oni u njegovoj blizini, zavoljeli su ga više od bilo kog drugog stvorenja. Ni prije, a ni poslije njega nemoguće je naći čovjeka koji bi bio toliko voljen i poštovan. Zbog njegovih moralnih osobina i nemuslimani su mu se divili i iskazivali poštovanje, oni su ga prozvali El-Emin – povjerljivi i pouzdani. Iz njegovog primjera svjedočimo da samo dobročinstvom možemo osvajati druge ljude. Njegov put je put ljubavi i dobrote za kojim danas vapi cijeli ljudski rod.”, rekao je hafiz Huskanović.

Dodao je da na ovaj način žele afirmirati pomenute vrijednosti poslanika Muhammeda, a.s. kako bi ljudi o njima promišljali i svoje postupke po njima ravnali.

U narednih mjesec dana će se manifestacija realizovati kroz 40-ak različitih aktivnosti na području cijelog tuzlanskog medžlisa.

Suorganizator u nekim mevludskim aktivnostima su i Behram-begova medresa i JU Specijalna biblioteka „Behram-beg“, uz podršku Muftijstva tuzlanskog.

U manifestaciju su uključeni svi sektori Medžlisa, poput Mreže mladih, Odjela za brak i porodicu, Odjela za društvenu brigu, za nevladin sektor i Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

Program manifestacije započinje danas. Za početak će na Trgu slobode biti upriličena podjela ruža na kojima se nalaze neke od poruka poslanika Muhammeda, a. s., a najmlađi će biti počašćeni slatkišima i balonima.

 • Sutra će se također na Trgu obilježiti i Dan roze mahrame, te će predstavnici Odjela za brak i porodicu Medžlisa posjetiti Udruženje žena oboljelih od raka.

  Zatim će se nastaviti redovna predavanja na temu  „Muhammed, a. s., naš uzor i učitelj“ koja će se realizovati u šest tuzlanskih džemata.

  “Centralna mevludska svečanost za Medžlis Tuzla, koja je ujedno i centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski bit će upriličena u Džamiji „Kralj Abdullah“ u petak 8. novembra poslije jacija-namaza”, rekao je glavni imam Huskanović.

  Pored toga, u većini tuzlanskih džemata će biti upriličene i džematske mevludske svečanosti, a u sklopu programa su predviđene i razne aktivnosti za polaznike mektebske nastave. Oni će sa svojim muallimima i muallimama u mektebima kreativnim radionicama i izložbama obilježiti ovaj dan, a Medžlis Tuzla će organizovati i kviz za polaznike mektebske nastave.

  “Učenici tuzlanskih osnovnih škola će za svoje vršnjake izvesti prigodan mevludski program, dok će Aktiv vjeroučitelja tuzlanskih osnovnih i srednjih škola zajedno sa imamima, povodom Međunarodnog dana dječijih prava posjetiti obespravljenu bošnjačku djecu u Edukacijskom centru u Novoj Kasabi i tom prilikom im uručiti prigodne hedije. Kao i prethodnih godina i ove godine u saradnji sa Behram-begovom medresom bit će organizovan centralni mevlud za žene, dok će u Mejdanskoj džamiji u organizaciji Mreže mladih biti priređen mevlud za omladinu čiji domaćin će biti Omladinski krug.”, dodao je glavni imam.

  Na temu “Kocka je opasna igra” će se raspisati i literarni konkurs za mlada, a organizovat će se i debate na temu: “Ko treba spriječiti kockanje?”.

  U džamiji “Tevba” u Gornjim Čaklovićima će se povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održati i tribina za mlade, a u nekoliko tuzlanskih džemaa će biti upriličena omladinska druženja.

  U cilju pružanja podrške mladima Medžlis Islamske zajednice Tuzla već nekoliko godina dodjeljuje stipendije učenicima i studentima, te je programom predviđeno i potpisivanje ugovora.

  U većini džemata će biti organizovane i akcije za pomoć socijalno-ugroženim džematljijama, te će se posjetiti i Dom penzionera Tuzla, Dom za djecu bez roditeljskog staranja, te najstariji članovi Medžlisa.

  Glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović je naglasio kako su se ove godine potrudili da programom obuhvate i sadržaje iz prethodnih godina, ali i da ih osvježe i nekim novim.

 • “Planirali smo upriličiti prijem za sve učenike generacije tuzlanskih osnovnih škola, potom i prijem za predstavnike javnih ustanova. Jedna od novih aktivnosti je druženje sa hafizima u Gazi Turali-begovoj džamiji, nazvali smo je „Ders hafiza“, zatim tu je Halka hadisa i takmičenje polaznika Škole Kur'ana. Planirali smo, u saradnji sa JU Specijalnom bibliotekom „Behram-beg“, organizovati Izložbu mushafa u Narodnom pozorištu, na kojoj će svi zainteresirani imati priliku pogledati mushafe koji su na različite načine uređeni, dekorisani, sa različitom štampom, koricama, uvezom i sl. Tu su mushafi iz Kuvajta, Egipta i drugih zemalja, potom imamo prevode na 10 svjetskih jezika; ruski, španski, turski, poljski, italijanski, kineski, francuski, bosanski itd.”, rekao je ef. Huskanović.

  Posebno je istakao i posjetu Medžlisu Vlasenica na centralnoj mevludskoj svečanosti, na kojoj će hor “Gazi Turali-beg” izvesti prigodan program.

  Manifestacija će se zatvoriti programom u Narodnom pozorištu.

  “Želja nam je da široj publici približimo autentično izvođenja mevluda u toplom porodičnom ambijentu.”, zaključio je glavni imam Huskanović, te iskoristio priliku da pozove i poželi dobrodošlicu svim džematlijama i sugrađanima na pomenute sadržaje manifestacije. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje