Petak, 10. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Misija OSCE-a u BiH pozdravlja odluku Komiteta UN-a protiv torture

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku Komiteta Ujedinjenih nacija  protiv torture, kojom se od Bosne i Hercegovine traži da pruži sve oblike naknade štete žrtvama ratnih zločina, uključujući i žrtve seksualnog nasilja, saopšteno je iz te misije.

Dužnost je vlasti da djeluju na adekvatan način i osiguraju zadovoljenje pravde za preživjele žrtve te da im omoguće pristup ključnim uslugama i podršci. Pružanje mogućnosti osobama koje su žrtve ratnih zločina da traže nadoknadu pretrpljene nematerijalne štete važan je iskorak u garantiranju prava žrtava u BiH, mišljenje je Misije OSCE-a.

Odluka Komiteta UN-a u skladu je s preporukama Misije sadržanim u izvještaju pod naslovom “Postizanje pravde za žrtve seksualnog nasilja u oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini: napredak ostvaren pred sudovima u BiH od 2014. do 2016. godine”, objavljenom u junu 2017. godine.

“U navedenom izvještaju, Misija ističe pozitivan napredak koji se očituje u povećanju broja odštetnih zahtjeva za naknadu nematerijalne štete dodijeljenih žrtvama seksualnog nasilja u predmetima ratnih zločina. Međutim, izvještaj također ukazuje na znatne prepreke u postupku izvršenja”, navodi u današnjoj izjavi Misija OSCE-a u BiH.

Poziva nadležne organe u Bosni i Hercegovini da provedu odluku Komiteta UN-a i razmotre preporuke sadržane u navedenom izvještaju.

Odluka Komiteta Ujedinjenih nacija protiv torture donesena je po predstavci žrtve iz Bosne i Hercegovine. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,