Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mirsad Hadžikadić: Milorad Dodik nadmašio i Pabla Escobara

Preuzmite sliku

Današnjom raspravom o nacrtu zakona o entiteskom VSTV – u u Narodnoj skupštini Repubike Srpske, jasno se iskazuje želja za rušenjem koncepta ustavne države i pravnog sistema BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće na nivou Bosne i Hercegovine uspostavljeno je kao jedinstvena institucija Bosne i Hercegovine slobodnom voljom i konsenzusom njenih entiteta i Distrikta Brčko.

Jedinstven VSTV je bio rezultat harmonizacije spram evropskog zakonodavstva, a s ciljem djelotvornije i transparentnije sudske vlasti.

Sada se pokušava nametnuti percepcija “otetih nadležnosti”.

Da apsurd bude veći, dio političkih stranaka i pojedinaca koji su 2004. činili vlast i dali podršku osnivanju VSTV – a, danas se, kao, zalažu za “vraćanje nadležnosti”.

Jedina istina je, zapravo, da su Dodik i režimske kriminalne skupine, izgubili utjecaj u pravosuđu BiH, te iz straha od zakona, čine ovaj očajnički potez.

Po uzoru na gangstera Pabla Escobara koji je, nagodivši se sa kolumbijskim vlastima, izgradio vlastiti zatvor u vidu dvorca kojim je suvereno vladao, Milorad Dodik je otišao korak dalje – dao je sagraditi vlastiti sud, kojim će suvereno vladati i pred kojim nikada neće odgovarati, dok će režimske neprijatelje stizati “ruka pravde”.

Pošto institucije države ne pokazuju nikakvu inicijativu za istinsku odbranu države, pozivam OHR i Međunarodnu zajednicu da hitno i bezrezervno reagiraju jer ovom protuustavnom djelovanju mora se stati u kraj!

Zaštitite konačno Bosnu i Hercegovinu, jer to građani i ova zemlja zaslužuju!

Ovim činom biste zaštitili i svoje građane, jer zlo koje se dopušta ima tendenciju da se širi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje