Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mirela Trepanić Grbešić (NS): Zašto sam danas bila protiv Nacrta zakona o pripadnosti javnih prihoda?

Preuzmite sliku

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Nacrt zakona o pripadnosti javnih prihoda čiji je predlagač Ivo Tadić (HDZ) nije dobio potrebnu većinu.

Predloženim tekstom je trebalo da se omogući primjena ranije usvojenih izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u ovoj kalendarskoj godini, a kojima je Kantonu Sarajevo umanjem koeficijent sa 1.965 na 1,5 a što je za 86 miliona KM manje novca u budžetu ovog kantona i isto toliko više u budžetima većine drugih kantona u FBiH.

Svi delegati iz Tuzlanskog kantona dansa nisu bili za to da se Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH počne primjenjivati u ovoj kalendarskoj godini, a među onim koji su bili protiv je Mirela Trepanić Grbešić iz Naše stranke.

Vezano | KO SDA TK: Licemjerni delagati SDP, PDA i Naše stranke iz TK izdali građane 

Mirela Trepanić Grbešić je na svom Facebook profilu napisala obrazloženje svoje odluke.

– Danas sam u Domu naroda bila protiv Nacrta zakona koji omogućava ministrici finansija Jelki Milićević(HDZ) da vrši raspodjelu prihoda u toku godine kad hoće i kome koliko hoće. Ko garantuje da bi Tuzlanski kanton dobio koliko mu pripada, a ne manje? Zakon koji smo u Domu naroda već ranije donijeli i koji predvidja novu raspodjelu sa povećanim sredstvima jednim kantonima na štetu drugih, te se isti treba primjenjivati od naredne budžetske godine jasno dokazuje da sam apsolutno na strani potrebnih promjena kako bi kantoni ravnomjernije razvijali – sapisala je i dodala:

– Da medije sa Tuzlanskog kantona zanima potpuna informacija znali bi kako su glasale ostale kolegice i kolege u Domu naroda sa ostalih kantona? Na kraju kako je moguće da ista Vlada na prvi prijedlog Zakona koji smo izglasali i koji kreće s primjenom od januara 2023. da negativno mišljenje a sada kad se daju odriješene ruke HDZ-ovoj ministrici da u toku izborne godine manipuliše ogromnim sredstvima, ta ista Vlada daje pozitivno mišljenje. Finansiranje kampanja političkih stranaka sredstvima budžetskih korisnika pod izgovorom ravnomjernije raspodjele prihoda, neće moći – navodi Mirela Trepanić Grbešić.

Podsjećamo, za primjenu ranije usvojenih izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH u ovoj kalendarskoj godini, su bili Boris Krešić i Sandra Imširović (DF), Fahrudin Skopljak (SDA) i Žarko Vujović (SD), protiv je bila Mirela Trepanić Grbešić (Naša stranka), dok na današnjoj sjednici nisu bili prisutni Dževad Hadžić (SDP), Senad Alić (PDA) i Slađan Ilić (SDP).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje