Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ministrica vanjskih poslova Kanade: ‘Genocidu nema mjesta u savremenom svijetu’

Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland je rekla da ostaje potpuno opredijeljena u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, ističe da “genocidu nema mjesta u savremenom svijetu”.

Na taj način je odgovorila na peticiju e-1837 koju je putem Parlamenta Kanade inicirao Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

“Počinjeni genocid u Srebrenici se neće zaboraviti, međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, počinioci privoditi pravdi dok god su živi”, rekla je.

Iz IGK-a su naglasili da je ovo zapravo stav kanadske Vlade koji daje nadu da genocid u Srebrenici nikada neće biti zaboravljen, prenosi Fena

“Ovakav odgovor u uslovima kad imamo ne samo negiranje genocida, nego čak i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti i genocidom počinjenim u Bosni i Hercegovini je vrlo važan”, smatraju u tom Institutu.

Najavljuju da će i s drugim naučno-istraživačkim institucijama, organizacijama i zajednicama iskoristi odgovor Vlade Kanade, kako bi spriječili svaki pokušaj poricanja genocida. Također, kako bi precizno locirali pravnu i moralnu argumentaciju u prilog poštovanja te obaveze. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje