Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ministrica Hota-Muminović najavila inicijative za regulisanje rada s djecom osuđenih pedofila

Preuzmite sliku

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović najavila je razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koje će regulisati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova potvrda stigla je nakon informacije da se nastavnik tjelesnog odgoja u sarajevskoj osnovnoj školi, koji je pravosnažno osuđen na godinu zatvora zbog bludnih radnji nad maloljetnicom, vraća na radno mjesto.

“Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu. Primjena propisa svakako zavisi i od odluka pravosudnog sistema kojima se kreira kaznena politika”, navode iz resornog Ministarstva.

Osim navedenog, Ministarstvo će inicirati inspekcijski nadzor nad radom škole kako bi se utvrdilo da li su ispravno primijenjeni svi propisi, tj. da li su iskorišteni svi mehanizmi koji su trenutno na raspolaganju, navedeno je u saopćenju Službe za protokol i press KS-a.

Ministarstvo je reagovalo nakon medijskih napisa o nastavniku koji je proglašen krivim 2018. godine (prvostepeno) nakon što je dvije godine ranije optužen da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom. Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden. U to vrijeme je bio nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u osnovnoj školi i trener jednog odbojkaškog kluba. Nakon konačne presude u novembru prošle godine i jednogodišnje kazne zatvora, kao i jednogodišnje zabrane obavljanja posla nastavnika, ništa ga nije spriječilo da svoju zatvorsku kaznu plati, a zatim se vrati na posao, jer za to ne postoji nikakva zakonska prepreka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje