Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministrica Čolić: Svi koji budu postupali suprotno izdanim naredbama bit će kažnjeni

Preuzmite sliku

Nakon što je Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona u današnjem izvještaju saopćio kako su na području TK potvrđena nova 82 slučaja zaraze korona virusom, ministrica Dajana Čolić obratila se medijima.

‘Imali smo situacije kada je na rezultate testiranja trebalo čekati 5 do 6 dana obzirom da smo imali veliki broj uzoraka, a nedostatak PCR aparata i tenički nije bilo moguće se brže rade testiranja. Tako da smo u protekla 24 sata izvršili testiranje 384 uzorka od čega su 82 nalaza bila pozitivna na COIVD-19.  U pitanju su uzorci u periodu od 3 do 6 avgusta, plus još neki koji su prispjeli u međuvremenu’ kazala je Čolić i dodala:

‘Testiranja se rade po smjernicama i prioritetima tako da u prvi red spadaju osobe koje imaju simptome, a zatim se testiraju osobe kojima je potreba hitna hospitalizacija. Također, moram da istaknem i podatak da smo u proteklih 48 sata imali 218 oporavljenih osoba’ – navodi Čolić.

Ministrica zdravlja TK Dajana Čolić također se osvrnula i na nove naredne koje su dans izdate od strane Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

‘Imamo brojne prijave građana da se ne poštuju mnoge odluke ranije donešene pa smo s tim u vezi preporuke preinačili u naredbe s ciljem da spriječimo širenje infekcije unutar populacije. Tražili smo od inspekcija i službenika policije da vršle kontrolu, a posebno u dane vikenda. Svi oni koji budu postupali suprotno izdanim naredbama bit će kažnjeni. To nam svakako nije cilj, međutim ukoliko ne postoji drugi način izbora nemamo’ – naglasila je Čolić.

Vezano | Zatražen pojačan inspekcijski nadzor u Tuzlanskom kantonu

Vezano | Naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK za ugostiteljske objekte

Vezano | Javni prevoz u TK: Vozač i svi putnici moraju nositi zaštitnu masku preko usta i nosa

Vezano | Krizni štab: Preporuke zdravstvenim ustanovama na području TK

Vezano | TK: Naredba o načinu rada u uredskim i drugim prostorijama, obavezno neprestano nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje