Subota, 8. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministrica Čolić: Situacija postaje mnogo ozbiljna, molim građane da se pridržavaju mjera zaštite

Preuzmite sliku

Tuzlanski kanton trenutno broji 102 osobe koje su pozitivne na COVID-19.

Nakon posljednjih testiranja uzoraka u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je saopćio kako je potvrđeno novih 26 slučajeva zaraze.

Na području Tuzle potvrđeno je osam slučajeva zaraze dva se slučaja vežu za vtrić na Ircu, jedan slučaj za vrtić na Stupinama dok su preostalih pet osoba novi slučajevi.

Među njima, dva slučaja se vežu za osobe koje su došle iz Švedske odnosno Njemačke dok su tri nepovezana slučaja.

U Živinicama je potvrđeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom (klaster Suha i klaster u kojem je nulti pacijent doputovao iz Njemačke), Banovići 2 (nepovezani novi slučajevi), Lukavac 4 (klaster Suha – Živinice) i Gračanica jedan slučaj (osoba doputovala iz Švedske).

Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona naglasila je danas kako se situacija u Tuzlanskom kantonu usložnjava i da postaje mnogo ozbiljna.

‘Molimo građane da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite koje su na snazi. Situacija postaje veoma ozbiljna’ – poručila je Čolić.

Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK sinoć je usvojio nove mjere gdje se između ostaloga navodi da će u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, biti prinuđeni da ponovno uvedu restriktivne mjere.

1. Upozorava se stanovništvo Tuzlanskog kantona na obaveznost nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima, te pridržavanja mjera socijalne distance od minimalno 1,5 metara u svim okolnostima.

2. Upozoravaju se svi vlasnici i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika na obavezno provođenje preporučenih mjera nošenja zaštitnih maski i socijalne distance, za njihove uposlene, članove, korisnike usluga, klijente, poslovne partnere i druge.

3. Traži se od svih nadležnih institucija koje se bave kontrolom naloženih mjera od strane nadležnih organa, da provode izrazito pojačan nadzor nad primjenom mjera nošenja maski i pridržavanja socijalne distance, te da izriču kazne u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“, broj: 29/05).

4. Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona će, u slučaju daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, biti prinuđen da ponovno uvede restriktivne mjere.

5. Upozoravaju se svi vlasnici i odgovorne osobe svih pravnih subjekata, udruženja i organizacija drugih oblika da će, ukoliko dođe do daljeg pogoršanja epidemiološke situacije, snositi direktnu odgovornost za širenje zarazne bolesti.

6. U skladu sa trenutnom pogoršanom epidemiološkom situacijom preporučujemo Ministarstvu obrazovanja i nauke TK da razmotri donošenje odluke o zabrani održavanja proslava maturskih večeri osnovnih i srednjih škola, a vjećima roditelja preporučujemo da postupaju u skladu sa odlukom Ministarstva obrazovanja i nauke TK.

7. Preporučuje se organima rukovođenja svih zdravstvenih ustanova maksimalno angažovanje svih uposlenih, kako bi se adekvatno pružala zdravstvena zaštita u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

8. Traži se od svih zdravstvenih radnika da korištenje godišnjih odmora podrede potrebama funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

9. Traži se od specijalističko-konsultativnih i drugih službi da u što većoj mjeri rasterete JZU UKC Tuzla u smislu maksimalnog iskorištavanja terapeutskih i dijagnostičkih mogućnosti u okviru domova zdravlja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje