Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministrica Čolić otkrila kada je moguća liberalizacija restriktivnih mjera u TK

Preuzmite sliku

Tokom redovnog obraćanja javnosti predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da bi se krajem mjeseca aprila ili eventulano početkom maja moglo očekivati da se liberalizuju mjere i naredbe koje su izdate od strane Kriznih štabova.

‘Važna nam je naredna sedmica da vidimo kakvo će biti stanje sa penzionerima koji su boravili vani kako bi podigli penzije. Ukoliko situacija ostane ovakva kakva je trenutno možemo kazati da imamo pad koji se odnosi na sve manji broj oboljelih i sve veći broj oporavljenih to nam daje nadu da možemo kazati da epidemiološku situaciju možemo proglasiti povoljnom odnosno stabilnom, kazala je ministrica Čolić i dodala:

‘Međutim, sve zavisi od toga hoćemo li u toku naredne sedmice imati slučajeve pozitivnih testiranja kod penzionera jer im je bilo dozvoljeno kretanje. Vidjet ćemo koliko su poštovali mjere lične i opšte zaštite ili koliko nisu. Dakle ukoliko bi naredne sedmice situacija ostala nepromijenjena moja su očekivanja da bismo već krajem ovog mjeseca ili s počeka maja mogli postepeno krenuti sa liberalizacijom ovih svih restriktivnih mjera koje su trenutno na snazi. Stav struke je da nije ni pametno odmah sve otvoriti i pustiti da radi. I opet će biti neophodno poštovati određene mjere zaštite kako bi izbjegli novi val kako je to slučaj sa Kinom’ – kazala je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK Dajana Čolić i upitila apel građanima da se uprkos lijepom vremenu strpe još malo jer još uvijek nije vrijeme za opuštanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,