Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministrica Čolić o novim informacijama: Među novozaraženim i dva pacijenta UKC-a Tuzla

Preuzmite sliku

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla obavljeni su testovi za 57 osoba i otkriveno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency.

Ukupno na području Tuzlanskog kantona ima 55 pozitivnih na COVID-19, a do sada je testirano 646 osoba.

Zebnju je unijela jučerašnja vijest s Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla gdje je zatvoren Odjel neonatologije na kojem je bilo smješteno pet prijevremeno rođenih beba i jedna majka.

‘Urađeni su testovi i sve bebe i majka su negativni na COVID-19. U toku je njihovo premještanje na drugi odjel u sklopu klinike, a 13 uposlenika je poslato u izolaciju’, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Zabilježena su dva slučaja zaraze kod maloljetnika. Jedan se vezuje za klaster Srednja Špionica, a jedan je otkriven sinoć i pripada novom klasteru Gračanica.

‘Maloljetne osobe neće biti smještene u izolatorij sa odraslim osobama. Razmatramo mogućnost njihovog smještaja u jedan dio Klinike za dječije bolesti’, pojasnila je ministrica Čolić.

Pored ranijih klastera Medical Instititute bayer (MIB), Srednja Špionica i Lukavac, otkrivena su i tri nova klastera – u Sapni, Gračanici i Banovićima te zaraza jedne žene koja se trenutno ne može povezati kojem klasteru pripada.

Također je saopćeno kako su kod dva pacijenta koja su hospitalizirana u UKC-u Tuzla potvrđeni rezultati zaraze korona virusom.

‘Ta dva pacijneta su primljena na tretman u dvije Klinike jer su bili hitni slučajevi. Redovnom procedurom nisu pokazivali simptome međutim redovnom procedurom su testirani i potvrđen je korona virus i sada imamo 16 hospitaliziranih pacijenata u UKC-u Tuzla kod kojih je potvrđena zaraza SARS-CoV-2’ – istakla je Čolić.

U izolatoriju na UKC Tuzla smješteno je 16 zaraženih, 4 zaražena su na MIB-u, po jedan u Brčkom i na području drugog kantona, te 32 u kućnoj izolaciji. Jedna zaražena žena prije nekoliko dana je preminula.

Vezano | Studenti iz Njemačke po dolasku u Tuzlu žalili se na uslove karantina, Ministrica Čolić pojasnila situaciju 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje