Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ministri pravde BiH i Hrvatske razgovarali o rješavanju pitanja bh. imovine

Preuzmite sliku

Ministri pravde Bosne i Hercegovine i Hrvatske Josip Grubeša i Dražen Bošnjaković razgovarali su danas u Sarajevu o rješavanju pitanja bosanskohercegovačke imovine koja se nalazi u Hrvatskoj i dogovorili da dvije zemlje pokrenu aktivnosti za potpisivanje bilateralnog sporazuma u vezi sa tim pitanjem.

Hrvatska, koja takve sporazume ima sa Slovenijom i Makedonijom na osnovu ugovora o sukcesiji, ponudit će sporazum te vrste i Bosni i Hercehovini, rečeno je nakon sastanka.

– Ovo pitanje ima proceduralnu stranu, koju moramo poštovati – kazao je ministar pravosuđa R Hrvatske Dražen Bošnjaković koji je ustvrdio da Hrvatska ne želi uzeti ništa od imovine koja je na njenoj teritoriji a vlasnički pripada bh. strani.

Prema izjavi ministra Grubeše, u današnjem susretu je u fokusu razgovora bilo i pitanje sporazma o suradnji u krivičnim stvarima i izdržavanju zatvorskih kazni u dvjema zemljama, kao i o suradnji u procesuiranju osumnjičenika za ratne zločine koji se nalaze u susjednim zemljama.

Bosna i Hercegovina nema strategiju u toj oblasti, podsjetio je ministar Grubeša, a jedan od ciljeva je procesuirati što prije sve osumnjičene za ta krivična djela.

Prema tvrdnjama ministra Grubeše, sastanak bio je jedan u nizu u suradnji dva državna resorna ministarstva, koja je inače, kako je istaknuto, na visokoj razini. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje