Četvrtak, 15. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ministri o stanju u poljoprivredi: Najveće štete od mraza na zasadima jagodičastog i bobičastog voća

Preuzmite sliku

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je u sjedištu Federalnog ministarstva u Sarajevu s resornim kantonalnim ministrima razgovarao o stanju u poljoprivredi u Federaciji BiH.

Na sastanku je raspravljano o planiranim programima poticaja u poljoprivredi u FBiH za 2017. godinu, kao i realizaciji prošlogodišnjih programa poticaja. Navedeno je da je za novčane podrške u poljoprivredi i ruralnom razvoju ukupno iz Budžeta FBiH i budžeta kantona u 2016. godini izdvojeno 86.444.460,93 KM.

Ministar Dedić je kazao da ovo ministarstvo trenutno priprema informaciju o nastalim štetama u poljoprivredi u Federaciji BiH zbog niskih temperatura, snijega i mraza i da će je uskoro dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje. Namjera je da se izmjenama postojećeg Pravilnika o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja proizvodnji pomognu poljoprivrednici koji su pretrpjeli štete na već zasađenim površinama u općinama u kojima je proglašena elementarna nepogoda. Prema informacijama s terena, najveće štete u ovom periodu nastale su na zasadima jagodičastog i bobičastog voća.

Ministar Dedić je također podsjetio da će, na zahtjev ovog ministarstva i Vlade FBiH, zaključaka Parlamenta FBiH i inicijative grupe zastupnika, biti održana Tematska sjednica Parlamenta Federacije BiH o stanju u poljoprivredi.

Ministri su danas razmatrali i informaciju o stanju u ovoj oblasti, kao i druga pitanja i probleme s kojima se suočava poljoprivredni sektor.

Zajednički je usaglašeno kako je potrebno riješiti naslijeđena dugovanja, te putem Razvojne banke Federacije BiH, ili na druge načine, obezbijediti dodatna sredstva za poljoprivredu u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Srednjoročnom strategijom razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH 2015.-2019. godina. Time bi bili stečeni uslovi za realizaciju mjera (kapitalne investicije, podrška izvozu i druge) koje će doprinijeti održivosti poljoprivrednih gazdinstava, konkurentnosti i daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje.

Federalni ministar je najavio donošenje seta novih zakonskih rješenja kao što su Zakon o poljoprivredi, Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakon o veterinarstvu. Istakao je važnost donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi na što bolji način bila uređena ova značajna oblast, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,